Bijenonderzoek wint eerste prijs

12 november 2009 om 00:00 Nieuws

De stichting probeert met 40 vrijwilligers een honingbij te selecteren die de varroamijt zelf kan bestrijden of zodanig kan elimineren dat het volk er niet aan ten onder gaat.

Nieuwe kansen door selectie nieuwe bij MAARN - De koning te rijk is Ed Pieterse met het winnen van de Paul Fentener van Vlissingen Natuurprijs. De stichting ‘De Duurzame Bij’ heeft de eerste prijs - € 25.000,- en een reis waarvan Pieterse net terug is - toegekend gekregen voor hun werk met honingbijen die bedreigd worden door de varroamijt. Een parasiet die wereldwijd zorgt voor enorme bijensterfte.

door Monique José Timmermans

,,In 2001 zijn we begonnen met 12 bijenkoninginnen afkomstig uit Rusland. Deze Russische koninginnen zijn bestand tegen de varroamijt. Tot 2008 bestond ons werk met name uit het zoeken naar de oorzaak van de varroaresistentie, oftewel waarin wijken de Russische af van de Europese bijen. Vorig jaar kregen we voor het eerst subsidie voor het project, waarmee we bijenvolken, kasten etcetera konden aankopen en uitzetten bij imkers die voor ons onderzoek doen. Daardoor konden we dit jaar beginnen met proeven op grote schaal: het Hybrideproject, waarvoor nu de Natuurprijs is ontvangen”, vertelt Pieterse.

Ook het geldbedrag verbonden aan de prijs zal daarvoor ingezet worden. ,,En voor het kopen van meer Russische koninginnen. Dit mag trouwens alleen na toestemming van het ministerie van LNV en gebeurt niet rechtstreeks. De koninginnen verblijven eerst nog op een speciaal quarantaine eiland in de VS.”

Onderzoek

,,We zijn nu verspreid over het land actief met 130 bijenvolken, een aantal waarmee je toeval kunt uitsluiten. Een bijenvolk telt immers ongeveer 30.000 bijen, waarvan de helft uitvliegt (werkbij) en de rest (de jongere bijen) in de kast blijft. De locatie waar ze uitvliegen is ook van belang. Heeft een imker 10 bijenvolken dan mag hij niet een deel elders zetten, dat verstoort de test. Ieder deel van het land heeft zijn specifieke begroeiïng waardoor je vergelijkingen kunt maken.” Het onderzoek heeft zowel economisch (bestuiver in fruitteelt) als natuurlijk belang (biodiversiteit).

Koninginnenteelt

Pieterse houdt al sinds 1978 bijen. ,,Ik ben 36 jaar hoofdwerktuigkundige op de grote vaart geweest. Tijdens verlof kon ik ze zelf verzorgen, als ik op reis was deed mijn vrouw het. Zij heeft in die tijd diverse diploma’s op het gebied van imkerij gehaald. Die boeken nam ik mee op reis en zo heb ik mijn kennis vergaard.” Nu staan er 30 bijenvolken in de tuin van de bijenhouder (,,Nee, de buren hebben daar geen last van, de bijen vliegen wel 3 km weg.”), die zich sinds 1991 toelegt op de koninginnenteelt.

In de schuur is een heel ‘bijenlaboratorium’ ingericht. Met veel reservedelen, broedkamers, honingkamers, honingslinger en niet te vergeten de enorme pan op het gasstel waarin het wintervoer - suikerwater - voor de bijen wordt klaargemaakt. ,,12 kilo suiker per volk.” De bijen overwinteren in de kasten. In februari/maart begint het spektakel en rond half april is de eerste inspectie.

u www.deduurzamebij.nl

advertentie
advertentie