Lessen ‘nostalgisch besef’ voor De Schakel

12 november 2009 om 00:00 Nieuws

Op 1 oktober 1883 werd de tramlijn Driebergen station - Doorn geopend. Vanaf 24 december dat jaar kon men al tot Amerongen reizen. De tram maakte de Utrechtse Heuvelrug bereikbaar voor toeristen en patiënten die ‘door verblijf in de gezonde boslucht weer moesten opknappen’. De bevolking was er als de kippen bij om de gasten onderdak te bieden en pensions rezen als paddenstoelen uit de grond. Annet Werkhoven vertelt: ,,Hier in Leersum was Hotel Vogelesang - voorheen Roosen - op een ideale plek gelegen, tegenover de tramhalte. Hoe die mensen hun vakantie of revalidatie doorbrachten, wil ik op de kinderen overbrengen. De meesten weten echt niet hoe dat vroeger in zijn werk ging.’’

LEERSUM - ‘Over Heerweg en Schapendriften’, de geschiedeniscanon van de gemeente Utrechtse Heuvelrug van Annet Werkhoven verscheen vorig jaar juli. Het vormt de basis voor een aantal lessen ‘nostalgisch besef’ die de schrijfster gaf aan een aantal basisscholen. Dinsdag 3 november werden de lessen aan groep 8 van De Schakel over venster 6, Toeristen en patiënten, afgesloten in het leegstaande Hotel Vogelesang.

door Jan Meijer

,,Nadat in 1974 de heer Vogelesang overleed hebben zijn vrouw en haar hulp Janna de Keijser de zaak voortgezet, totdat enige tijd geleden ook mevrouw Vogelesang overleed. Sinds 1974 is er nauwelijks iets veranderd in het Hotel en dat biedt mij de mogelijkheid de kinderen te laten zien hoe het er vroeger aan toe ging. Ik kruip in de huid van Dina, de dochter van de huishoudster, en laat ze alle ruimtes zien.’’ De vragen komen onmiddellijk op Dina af: ,,Wat zijn die witte dingen aan de muur van de keuken?’’ wijst een meisje op de boilers die voor het warmwater zorgden. ,,Waar is de magnetron?’’ luidt een andere vraag. De kamers werden verwarmd met oliegestookte kachels, warm en koud water komt door twee afzonderlijke kranen. De hotelgasten moesten toilet en douche met elkaar delen. Theemutsen om de thee warm in de pot te houden werden met de hand zelf gemaakt. Foto’s illustreren hoe mevrouw Vogelesang met de verrekijker vanachter de toonbank meekeek naar de eerste TV-programma’s.

Met de opdracht om een dagboekfragment uit het leven van toen te schrijven keerden de kinderen terug naar De Schakel. Onder de indruk van het leven van toen.

advertentie
advertentie