Gratis dineren tijdens Horeca Doedag

12 november 2009 om 00:00 Nieuws

De afdeling Zuidoost van de Koninklijke Horeca Nederland had dit diner voor de tweede maal georganiseerd.

HEUVELRUG - Getrakteerd worden op een heerlijke en gratis maaltijd; het overkwam meer dan veertig inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Zij werden gastvrij ontvangen in barbeque restaurant ‘de Heuvelrug’. In Leersum waar zij, na een openingswoord door burgemeester Frits Naafs, een volledig diner kregen aangeboden. Onbekendheid met elkaar weerhield hen niet van levendige gesprekken.

door Han Overkamp

De aanleiding tot dit initiatief was het 125 jarig lustrum in 2008 van deze branchevereniging. Toen werd besloten tot het instellen van de Horeca Doedag in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen..

John van Gurp van Hotel Maarsbergen licht toe: ,,In afdeling Zuid-oost Utrecht kwam het idee naar voren om een avondje uit te organiseren voor mensen met uiteenlopende beperkingen. Via de gemeente en de Zonnebloem hebben wij een aantal namen gekregen van de juiste mensen. Dit jaar hebben wij 60 uitnodigingen verstuurd, maar door ziekte zijn een aantal genodigden verhinderd.”

Ook het vervoer van en naar het restaurant werd verzorgd. Er moesten behalve de gasten ook de nodige rolstoelen en rollators mee in de auto’s. Van Gurp: ,,We kregen dit jaar bijzondere versterking van het gemeentebestuur. De burgemeester was er namelijk vorig jaar ook al bij als vrijwilliger en hij raakte toen zo enthousiast dat hij ons toezegde dat dit jaar het hele college zou meehelpen bij het vervoer en in de bediening.”

Door de gasten werd gespeculeerd hoe het organiserend comité aan hun naam en adres was gekomen.

Sommigen wisten dat zij door de Zonnebloem waren opgegeven, maar niet waarom. Anderen dachten dat de kerk hen had aangemeld. Nog een ander dacht dat de gemeente haar naam had doorgegeven omdat zij pas kort in Amerongen woont. Volgens haar was dit gratis diner bedoeld als een mogelijkheid tot inburgeren. ,,Dat is natuurlijk niet zo”, zegt burgemeester Naafs. ,,Wij hebben samen met de heer van Gurp een lijst opgesteld van mensen die om meerdere redenen iets extra’s kunnen gebruiken. Het zijn niet alleen mensen met lichamelijke beperkingen, maar ook degenen die vrij geïsoleerd leven of die behoefte hebben aan contact met lotgenoten. Om de bescherming van hun privacy te garanderen zijn de gasten niet van elkaar op de hoogte van de specifieke reden om hen uit te nodigen”.

Volgend jaar, wanneer het evenement voor de derde maal plaatsvindt, is de organisatie in handen van Koninklijke Horeca én de gemeente en worden de kosten gezamenlijk gedragen.

advertentie
advertentie