Doorn in de ban van Halloween

5 november 2009 om 00:00 Nieuws

Het uit Amerika overgewaaide Halloween wordt in Nederland steeds populairder en ook Doorn was in de ban van het griezelfeest. ,,Twee weken geleden waren bijna alle harige spinnen, webben en pompoenslingers al uitverkocht. We merkten dat er dit jaar meer feesten waren, waarvoor mensen vroegtijdig spullen inkochten”, aldus de filiaalmanager van de Marskramer in Doorn.

DOORN - Het spookte afgelopen zaterdag flink in Doorn: klopgeluiden werden in het Ludenbos gehoord, spoken en geesten deden de ronde en tientallen verklede kinderen gingen langs de deuren voor ‘Trick or Treat’.

door Gizella Komondy

Op de Vossenweg liepen ruim 10 kinderen verkleed als spook, heks, piraat en vampier voor ‘Trick or Treat’ langs de deuren. Volgens de Amerikaanse Halloween traditie dreigen de kinderen met kattenkwaad (tricks) als ze géén snoep (treat, traktatie) krijgen. De versnaperingen waren extra griezelig dit jaar: bloederige lange vingers, spinnencakejes en spooklollies. Heel eng maar toch heel lekker volgens de aanwezige kleine griezels.

Ook op het Speenkruid was het ook behoorlijk ‘spooky’. Een spook kwam van het balkon naar beneden zweven toen een groep van 15 kinderen aanbelden voor snoep bij een van de buurtbewoners. Net van de schrik bekomen, liepen de kinderen bij de volgende buren een geest tegen het lijf. Verder werd er gezellig gezamenlijk gegeten en werden pompoenen uitgesneden.

Op de Rembrandtlaan waren maar liefst 55 kinderen en 35 volwassenen bijeen voor een Halloweenfeest. Hoogtepunten waren de miss en mister Halloweenverkiezingen, een griezelfilm en een enge boswandeling door het Ludenbos waarbij klopgeluiden en angstaanjagend gekrijs werden gehoord.

Halloween is oorspronkelijk een Keltische traditie. Het Keltische nieuwe jaar begon op 1 november en 31 oktober was dus “All Hallows Eve”, Oudejaarsavond.

Ze geloofden dat op die avond de doden terugkwamen op de aarde en om kwade geesten te weren, droegen de Kelten angstaanjagende kostuums en zetten ze rapen met uitgesneden enge gezichten voor de ramen.

Toen vele Ieren naar de Verenigde Staten emigreerden, namen ze hun tradities mee. Er ontstond een Amerikaanse versie van Halloween. Amerikanen gingen verkleed langs de deuren voor eten of geld. Later werd dit ‘Trick-or-Treat’. Amerikanen spenderen inmiddels jaarlijks tussen de zes en zeven miljard dollar aan Halloween.

advertentie
advertentie