CBS Coolsma: Sportiefste basisschool 2008

Nieuws

Volgens Haars liggen twee oorzaken aan de verkiezing tot sportiefste basisschool ten grondslag. ,,De school heeft besloten een vakdocent aan te stellen om de sportlessen van de groepen 5 tot en met 8 te verzorgen, dat ben ik. Bovendien beschikt de school over een sportcommissie, een groep docenten en ouders die sportdagen en andere sportieve activiteiten organiseert. Hiermee is er een heel sportieve basis aanwezig op de school.”

Het eerste Sportgala van de gemeente Utrechtse Heuvelrug ligt alweer driekwart jaar achter ons. Tijd om de blik te richten op het gala dat komen gaat. Iedereen kan tot het einde van deze maand sporters, ploegen, verenigingen en scholen voordragen. De komende zes weken besteedt De Kaap aandacht aan de winnaars van de afgelopen editie. Te beginnen met de sportiefste basisschool van 2008. Die eer viel CBS Coolsma uit Driebergen ten deel. Kees Haars is de vakleerkracht gym op de Driebergse basisschool en vertelt trots over de sportiviteit op ‘zijn’ school. door Paul Nolens

Spelletjes voor de kleintjes, honkbalclinics voor de oudere kinderen of judolessen voor groep twee en drie. De sportieve meester Kees noemt moeiteloos een reeks sportieve activiteiten waar de kinderen van Coolsma aan deelnemen. ,,We proberen aan alle aspecten van de sport aandacht te schenken. De judolessen voor de vier- tot zesjarigen zijn niet alleen heel leuk, maar ook nuttig. Kinderen in deze leeftijdscategorie vinden het heerlijk om te stoeien. Als ze dit in een judoles doen leren ze ook het verschil tussen vechten en stoeien, en ze leren vallen.”

De reguliere gymlessen van CBS Coolsma worden gehouden in de gloednieuwe gymzaal van basisschool De Kring. ,, We hebben zelf geen sporthal”, vertelt Haars. ,,Maar de zaal bij De Kring is prachtig. Van alle gemakken voorzien. Daar sporten de kinderen anderhalf uur per week. We volgen met de hele school één methode tijdens de gymlessen. Verder werken we sinds dit schooljaar samen met de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding). Samen met deze sportacademie zijn we een ‘beweegteam’ begonnen. De ALO levert vier leerlingen voor dit team. Eén vierdejaars ALO-student is de ‘beweegmanager’. Hij of zij wordt tijdens de gymles geassisteerd door eerstejaars studenten. Ik ben ook vaak bij de sportlessen aanwezig. Iedere gymles wordt zo door ongeveer vier mensen begeleid.”

Voor Haars is een gemeentelijk beweegteam het ideaalplaatje. ,,Het zou prachtig zijn als er samen met de gemeente een groot beweegteam zou worden opgezet. Een groep vakleerkrachten waar alle basisscholen uit de Heuvelruggemeente uit kunnen putten voor de gymlessen. Nog mooier zou zijn als deze groep ook ingezet kan worden voor sportieve activiteiten tijdens de tussen- en naschoolse opvang.”

Over één ding maakt de sportieve meester Kees zich zorgen: de computer. ,,De meeste kinderen op onze school zijn lid van een sportvereniging. Dat is prima. Maar kinderen bewegen verder minder dan vroeger. Ik was vroeger na school altijd buiten aan het spelen. Nu gaan kinderen op de bank zitten computeren, of tv kijken. De computer is natuurlijk niet meer weg te denken uit ons leven, maar het zou geen kwaad kunnen als er grenzen worden gesteld aan het computergebruik.”

Het enige wat Haars kan doen aan deze invloeden, is de sportieve cultuur op Cools-ma bewaken. ,,Hier staan alle neuzen wat dat betreft dezelfde kant op. De ouders, leerkrachten, het schoolbestuur. Iedereen is hier sport-minded. Sporttalent krijgt op onze basisschool dan ook de ruimte. Een meisje in groep 8 tennist bijvoorbeeld op hoog niveau. Zij mag op dinsdagmiddag naar regionale tennistrainingen in plaats van onze reguliere gymlessen. Er moet ruimte zijn voor dit soort sporttalent. Daarom hebben wij vorig jaar aangegeven dat we graag in aanmerking kwamen voor de prijs. We hebben het dus zelf geïnitieerd. Dit jaar zullen we niet aansturen op een nominatie voor de Sportprijzen. Het is goed als een andere school wint. Het werkt, zo hebben wij gemerkt, echt als een stimulans. Het is een blijk van waardering.”

Voordragen

u Iedereen kan tot 1 december nog sporters, sportploegen, sportverenigingen en sportieve basisscholen aandragen via de website van de gemeente: www.heuvelrug.nl.

Alle basisscholen binnen de gemeente kunnen voorgedragen worden voor Sportiefste basisschool van 2009.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 uur geleden
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column 11 aug, 16:00
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00
Afbeelding
Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta-parcours op 11 aug, 09:28