Corsojury geeft uitleg over jureringscriteria

29 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

De Bruin begon met een compliment: ,,Dit corso was beter dan de jaren ervoor. Jullie hebben geluisterd naar de adviezen. We hebben dat in de wagens teruggezien. Toch kan er maar één de eerste prijs winnen en zal er altijd één de laatste zijn.’’ Maas liet alle wagens de revue passeren en was soms kwamen zijn woorden keihard aan. ,,De jury zat meer dan ooit op één lijn. Soms misten we het ‘kippenvelgevoel’ dat naar onze mening een winnaar behoort te hebben. De wagens met originaliteit en creativiteit springen er meteen uit, zoals de boot van de Jeugdraad en de bijenwagen van Crescendo. Wij hebben al zoveel wagens met boten gezien, deze was opvallend anders. Die bijen waren precies zoals we het bedoelen.’’ De belangrijkste criteria zijn het ‘general effect’ en de ‘creativiteit’. ,,Thema’s uit een tekenfilm hebben dat niet en poppen van diverse, meestal massale, formaten hebben we al zo vaak gezien. Maak geen opeenstapeling van losse onderdelen en speel met de kleuren van de bloemen.’’

LEERSUM - Nadat de uitslag van het Bloemencorso bekend was geworden, was er de nodige commotie. De jury was - evenals vorig jaar - bereid om te komen uitleggen hoe zij tot hun waardering was gekomen. De bouwers waren donderdag 22 oktober massaal gekomen om die uitleg te horen uit de monden van Ad de Bruin, Henny Broekhof en Frank Maas.

door Jan Meijer

Andere adviezen gaf de jury op het terrein van de presentatie. ,,Het verhaal in het programmaboekje moet wel kloppen. Carnaval is een sprankelend feest, dat zijn niet twee dooie poppen. De figuratie moet iets toevoegen, de wagen begeleiding moet minimaal zijn en in onopvallende kleding lopen, anders leidt het maar af. Als je een olifant bouwt, moet het ook een olifant zijn. Wil je materialen gebruiken, dan moeten die met de bloemen combineren.’’

De jury richtte ook een wens aan het bestuur: ,,We zouden nog punten willen geven als de wagens op de weg rijden. De motor van de ‘Highway to Hell’ deed het in de stoet veel beter dan in het opstelpark.’’ Voorzitter Cees van Swieten beloofde dat het bestuur daar naar zou kijken.

Penningmeester Jan Fontijn verraste de bouwers met een hoger startgeld en meldde dat de tekorten van 2007 en 2008 zijn weggewerkt. Er gaat zelfs een klein positief saldo de boeken in. Een goed corsojaar dus.

advertentie
advertentie