Zumbrink tweede onder voorbehoud

15 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

In zowel het mediacentrum als onder collega-coureurs werd de naam van Zumbrink zaterdag en met name zondag vaak genoemd. De endurance race van de Dutch GT4 werd live uitgezonden door RTL7, met daarbij de Ameronger op pole. En daar was niet iedereen het mee eens... Het begon allemaal zaterdag toen Zumbrink de snelste tijd van allemaal op de klokken zetten tijdens de kwalificatie, de auto werd vervolgens op ,,technische onregelmatigheden in het motormanagement” afgekeurd. ,,In onze ogen hebben wij niet veel verkeerd gedaan. Het gaat om technische zaken, al snap ik het zelf ook niet helemaal”, bekent hij.

Dubieuze podiumplaats Ameronger AMERONGEN - Het gespreksonderwerp van het weekend, dat was Henry Zumbrink tijdens de Finaleraces op het circuit van Zandvoort. De Corvette van de coureur uit Amerongen werd al tijdens de kwalificatie afgekeurd maar door het aangetekende protest kon Zumbrink toch tweemaal vanaf pole position vertrekken, met een tweede plaats als gevolg. Maar wel onder voorbehoud.

door Henriet Vink

Zijn team tekende in elk geval protest aan tegen de beslissing om Zumbrinks snelste tijd af te pakken. Omdat de Ameronger niet meer mee doet in de strijd om het kampioenschap werd dat beroep niet meteen afgehandeld, het kan nog wel drie of meer weken duren eer de uitslag bekend is. ,,We denken voor 95 procent het te kunnen redden, we hebben er vertrouwen in”, stelt Zumbrink. Het beroep betekent dat hij ‘gewoon’ in de eerste race van pole vertrekken.

Met ploeggenoot Danny van Dongen, vertrekkend vanaf positie twee, werd de afspraak gemaakt dat de twee mannen elkaar zouden helpen. De zege ging naar Van Dongen, gevolgd door Zumbrink. De Ameronger kende een mindere start dan zijn ploeggenoot maar kreeg toch bijna een straf kreeg opgelegd vanwege een vermeende ‘jumpstart’. Uiteindelijk kwam die straf er niet, maar het duurde even tot de Ameronger weer bij de les was.

Na afloop was hij nog altijd kwaad: ,,Ze zoeken elke keer wat.” Erik Weijers, chief operating officer van circuitpark Zandvoort, bestrijdt dat: ,,Als je de regels blijft rekken tot een maximum, knapt er een keer iets. En als je dat vaak doet, is er de kans dat het tegen je keert.” Dat andere teams niet zo blij waren met de beslissing van het team om beroep aan te tekenen tegen de opgelegde straf tijdens de kwalificatie, staat als een paal boven water. Door de vraag of Zumbrink wel van pole had mogen vertrekken, is ook zijn tweede plek onzeker en daardoor kan het eindklassement, tot frustratie van andere coureurs, nog niet opgemaakt worden: ,,Maar ieder team heeft het recht beroep aan te tekenen”, stelt Weijers. Ook bij de endurance race kon de Ameronger vertrekken vanaf pole, waardoor hij optimaal profiteerde van de tv aandacht. Vier rondes hield hij zijn eerste plaats vast, daarna moest hij voorrang verlenen aan Jan Joris Verheul en Paul Meijer. Zumbrink eindigde als elfde.

advertentie
advertentie