Uniek Panorama Heuvelrug

Nieuws

De bedoeling is, dat de 50 meter lengte in een cirkel komt te staan en dat de voorstelling een beeld gaat geven van de diversiteit in cultuurhistorische locaties op de heuvelrug. Tijdens de Open Monumentendagen was een voorproefje te zien in de vorm van een proefschilderstuk dat opgesteld stond in Sparrendaal.

Natuur en cultuur op een mooi doek Het is een ijdel idee: het ‘Panorama Heuvelrug’, een schilderij van 50 meter lang en 4 meter hoog. Het initiatief is van Leo Dekker uit Driebergen en onder de deelnemende kunstenaars vinden we onder andere Marina Graafland, Boukje Heidema en Ziko Dackovic.

door Nicole van der Schaaf

De schilders zijn in januari van dit jaar aan het megaproject begonnen; wanneer het gereed komt is (nog) niet bekend. De aanzet ziet er veelbelovend uit en laat de essentie zien van een klassiek panorama waarbinnen de ruimtelijke illusie - het idee dat de beschouwer wordt opgenomen in de voorstelling - heel belangrijk is.Bij het beeld dat een mogelijk ‘Panorama Heuvelrug’ oproept, komt direct het grootste schilderij van Nederland op het netvlies: het ‘Panorama Mesdag’ in Den Haag. Het bekijken van dit immens grote doek, dat zich als een sprookje aan je voordoet, is een bijna magische ervaring. Het is rond 1880 geschilderd door de Haagse zeeschilder Hendrik Willem Mesdag (1831-1915). In formaten overtreft het ruim de intenties van het Panorama Heuvelrug; het is cilindervormig en heeft een omtrek van 120 meter bij een hoogte van 14 meter. Het moet indertijd een enorme klus zijn geweest om dit werk, waarop de Noordzee, de duinen, Scheveningen en een deel van Den Haag afgebeeld staan, in deze vorm te schilderen. Net als de schilders van het Panorama Heuvelrug deed Mesdag het niet alleen en ook niet zonder zich van handige trucjes te bedienen. Zo staat in het midden van Mesdag’s panorama een glazen cilinder die gebruikt is om ter plekke het uitzicht op te tekenen. Om die cilinder werd papier bevestigd, zodat er een platte voorstelling van gemaakt kon worden. Vervolgens plaatste men midden in de cilinder een sterk licht waarmee de totale scène op het doek geprojecteerd kon worden. Beroemde schilders werkten aan dit panorama: Théophile de Bock schilderde de lucht en de duinen en Breitner nam de cavalerie voor zijn rekening, die op het Scheveningse strand aan het oefenen was. Maar ook Blommers, bekend schilder van het zoete kinderleven, schilderde mee evenals Mesdag’s vrouw Sientje.

Oorspronkelijk werd Panorama Mesdag geschilderd voor een Belgisch bedrijf, maar dat ging failliet. Mesdag kocht het doek terug waardoor het schilderij - uniek in de wereld - voor Den Haag behouden is gebleven. Tot op de dag van vandaag wordt panorama Mesdag, dat is ondergebracht in een speciaal gebouw met een glazen dak, beheerd door de nazaten van Mesdag.

Voor het Heuvelrug Panorama wordt naarstig gezocht naar een geschikte locatie en tevens naar de middelen voor financiële exploitatie. Instellingen en bedrijven met bruikbare suggesties en ideeën hierover zijn van harte welkom!

u www.panoramaheuvelrug.nl

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek eert verongelukte raceheld Wim Boshuis 1 uur geleden
Afbeelding
25.000 jonge bomen voor het Lombokbos 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Burenkring in verzet tegen nieuwbouw Lomboklaan: ‘Schaamgroen neemt plaats in van buurtbosje’ 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Inloop Doorn al tien jaar een plek waar mensen zich thuis kunnen voelen’ 9 dec, 07:11
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 8 dec, 15:49
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 8 dec, 11:32
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 8 dec, 09:15