,Met z’n drieën naast elkaar fietsen kan!’

8 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Hij sprak tegen de leerlingen van het eerste leerjaar van Scholengemeenschap Maarsbergen, die in debat met elkaar gingen naar aanleiding van een aantal stellingen. Eén dus over fietsen met z’n drieën. Andere luidden: ‘Er zijn teveel verkeersregels in Nederland’ en ‘Meisjes doen gevaarlijker dan jongens in het verkeer’. Voor- en tegenstemmers konden naar de microfoon grijpen en hun zegje doen. Een deskundige jury, met de wijkagent, beoordeelde eerst onder leiding van burgemeester Frits Naafs en later van wethouder Jankees Salverda, de debaters. Winnaars werden Jeroen de Veen en Bram van der Valk. Hoewel het project schoolbreed was opgezet, lag het zwaartepunt bij het eerste leerjaar. Het zijn de leerlingen die voor het eerst een grote afstand moeten overbruggen per fiets om op school te komen. Voor hen was buiten een vrachtwagen met aanhanger opgesteld. In de cabine was te zien hoeveel een chauffeur wel en niet ziet en wat een dode hoek is. Bovendien kregen zij theorieles.

MAARSBERGEN - ‘Met z’n drieën naast elkaar fietsen moet kunnen’ was de stelling. Volgens wijkagent Gerrit Oskam mag het niet, maar is niet te voorkomen dat het toch gebeurt. ,,Maar”, zei hij ,,doe het dan alleen als er geen tegenliggers of inhalers zijn en zonder een hoofdtelefoon op je oren.”

door Han Overkamp

In het bovenste leerjaar werd een aanrijding tussen een scooter en een paar voetgangers geënsceneerd. Zo levensecht dat schooldirecteur Ten Hoopen, aankomend om zijn werkdag te beginnen, geschrokken uit zijn auto stapte. Hij was even vergeten wat er echt aan de hand was.

Cor Gerts, leraar maatschappijleer en organisator: ,,De fietser is de meest kwetsbare groep in het verkeer. De laatste jaren neemt het aantal ongelukken met fietsers toe. Wij lopen in Nederland voorop met dit project. Vorige week kwam er een brief van het Ministerie waarin men scholen aanspoort verkeersveiligheidslessen te geven. Wij waren ons al veel eerder bewust van de noodzaak daartoe. Inmiddels heb ik van andere scholen het verzoek gekregen bij hen een presentatie te geven met daarin het verslag van ons project.”

Vanuit de gemeente werd dit project o.a. met subsidie gestimuleerd. In de gemeente zullen verkeersveiligheid en bestrijding van onveilige situaties meer prioriteit krijgen.

advertentie
advertentie