Jonge ambassadeurs op reis naar Zuid-Afrika

8 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Als grootste onafhankelijke internationale kinderrechtenorganisatie staat Save the Children voor het verbeteren van de leefomstandigheden en toekomstperspectieven van kinderen en jongeren in moeilijke omstandigheden, waar ook ter wereld en ongeacht geslacht, ras, nationaliteit, geloof of politieke gezindheid. Tessa Jansen (17), Neline Tool (15), Aranea de Graaf (16) en Mandy ter Haar (16), voelden zich aangesproken door de posters op school, waarin opgeroepen werd om een actie op touw te zetten, met als hoofdprijs een reis naar Zuid-Afrika. Neline: ,,Nadat we een enthousiaste motivatiebrief hadden gestuurd bleken we het enige groepje van onze school dat doorging naar de finale”.

LEERSUM - Met hun actie voor de Stichting Save the Children zijn vier Mavo scholieren van het Christelijk Lyceum Veenendaal jongeren ambassadeurs 2009/2010 van deze hulporganisatie geworden. Tijdens de herfstvakantie mag het viertal met een begeleidend docent op reis naar Zuid-Afrika, waar de stichting verschillende projecten op het gebied van onderwijs en bescherming heeft. Een prachtige prijs voor deze jongeren die zich realiseren dat er bij terugkomst nog een hoop te doen is om het werk van de stichting onder de aandacht te brengen in Nederland.

door Caro van den Berg

Hierna moesten de meiden snel in actie komen want binnen anderhalve week moest een benefiet evenement of feest georganiseerd worden. Met hulp van verschillende enthousiaste docenten werd een groot schoolfeest voor de onderbouw georganiseerd waarmee de leerlingen uiteindelijk ruim duizend euro ophaalden.

Team “Saam” (dat ‘samen’ betekent in het Zuid-Afrikaans) van de vier leerlingen van het CLV werd hierbij door de jury als beste beoordeeld. Tijdens hun reis naar Johannesburg zullen de meiden het druk krijgen. Naast het bezoeken van diverse projecten en deelname aan workshops staat ook een bezoek aan het Apartheid en het Nelson Mandela Museum op het programma.

Na terugkomst begint dan het eigenlijke werk, want dan zal het viertal zich een jaar gaan inzetten als jongeren ambassadeurs voor de stichting. De meisjes zien uit naar alles wat ze te wachten staat: ,,We hopen er later trots op te kunnen zijn dat we wat voor mensen hebben gedaan.”

advertentie
advertentie