Bijeenkomst Von Gimborn Arboretum

1 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Het Arboretum is in 1924 opgestart door de inktfabrikant Max von Grimborn (1872-1964) uit Zevenaar. Zijn grote passie was het verzamelen van bomen. Door de zandgrond in Doorn waar zijn favoriete bomensoort coniferen beter groeiden dan op de kleigrond in Zevenaar viel zijn keuze op de huidige locatie. In 1966 is de Universiteit van Utrecht eigenaar geworden. Door bezuinigingsmaatregelen en het doordat de Universiteit zich meer gaat richten op haar kerntaken wordt het Arboretum afgestoten. ,,Om zoals ik het noem ‘Het best bewaarde geheim van de Heuvelrug’ te behouden voor de toekomst is deze Stichting opgericht, met als doel voldoende middelen bijeen te brengen” vertelt Hector de Beaufort een van de oprichters.

Nog twee miljoen euro nodig DOORN - Op 1 januari 2010 stoot de huidige eigenaar, de Universiteit van Utrecht het beheer over het Arboretum af. Om het Arboretum toch te behouden is er door een aantal direct betrokken omwonenden een Stichting opgericht om voldoende middelen bijeen te brengen.

door Rob Verbraak

Vorige week vrijdag was er een bijeenkomst waar vertegenwoordigers van gemeenten, overheden, fondsen en particulieren aanwezig waren om bijgepraat te worden over de stand van zaken. Van de benodigde vier miljoen is door de Stichting inmiddels al twee miljoen opgehaald.,,We hebben goede hoop dat voor 1 januari het restant van het benodigde bedrag ook toegezegd zal zijn. ,,Het Arboretum in de huidige vorm willen we behouden. Ook denken we eraan om het Park toegankelijker te maken, de huidige voetpaden zijn slecht en moeten aangepast worden. De bomencollectie als geheel willen we behouden, de genenbank willen we gaan uitbreiden en toegankelijk houden. Ook willen we diverse activiteiten gaan organiseren voor het onderwijs en culturele evenementen zoals openlucht concerten en tentoonstellingen maar het moet geen pretpark worden” vervolgt de Beaufort.

Tijdens een paneldiscussie met als deelnemers Hans Aman lid van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht, Bart Krol lid Gedeputeerde Staten Provincie Utrecht, Clemens van den Burg wethouder Gemeente Utrechtse Heuvelrug, Pieter Baas voorzitter Nationale Plantencollectie en Hector de Beaufort werd uitgebreid stil gestaan bij de toekomst van het Arboretum. ,,Ik begrijp het standpunt van de Universiteit maar niet alleen dit unieke park ook alle aanwezige kennis moet behouden blijven” aldus Baas. ,,De provincie doet flink mee aan het opstarten van de Stichting, wij zien ook duidelijk het belang in van het behoud van dit bijzondere park” zei Krol. ,,Als Gemeente willen we ook dat de toekomst veilig gesteld wordt. ook willen we iets gaan doen de bereikbaarheid van het park en de entree” reageerde van de Burg. ,,Over vijf jaar zal het park nog mooier zijn, meer landelijke bekendheid en dus meer bezoekers, het park zal toegankelijker zijn, scholen zullen regelmatig het park bezoeken voor educatieve doeleinden en de wetenschappelijke waarde van de huidige collectie bomen en planten zal behouden blijven” besloot de Beaufort. u Informatie over het park is te vinden op www.gimbornarboretum.nl

advertentie
advertentie