Verslag en foto's Gildedag

1 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

De gildes verzamelden zich bij de marinierskazerne, waarna het in optocht door het centrum naar het terrein van huis Doorn ging. De vele toeschouwers langs de route moesten wel wat geduld hebben want door een ongeluk bij Eindhoven had een aantal gildes een behoorlijke vertraging opgelopen. Maar het wachten werd beloond. Onder luid applaus werden de gildes in hun schitterende kleurrijke uitrusting begroet.

Veel toeschouwers bezoeken historisch schouwspel DOORN - Voor de eerste keer werd er in Doorn een gildedag georganiseerd. De organisatie was er in geslaagd om liefs achttien gildes naar Doorn te halen. Zeventien van hen kwamen uit de provincie Brabant en het enige actieve gilde in de provincie Utrecht, uit Soest, was uiteraard ook aanwezig.

door Rob Verbraak

Een gilde was in de middeleeuwen een belangenorganisatie van personen met hetzelfde beroep. in een gilde werd kennis en ervaring uitgewisseld. De schutterij of het schuttersgilde was in vroeger tijden een soort burgerwacht om de stad of het dorp te beschermen bij een aanval en de orde te handhaven bij oproer of brand.

Aangekomen op het terrein van Huis Doorn werd het defilé afgenomen door burgemeester Frits Naafs en de commissaris van de Koningin in Utrecht Roel Robbertsen. In opmars liepen de tamboers, bazuinblazers, vaandrigs, Keizers, Koningen, zilverdragers, gildebroeders en -zusters en tenslotte de vendeliers massaal naar voren over de middenwei. Hierna werden er door de gildes demonstratiewedstrijden gehouden in vendelzwaaien, bazuinblazen en trommelen, schieten, standaardrijder te paard en Koningsschieten op de vogel. Het gildezilver kon worden bewonderd in huis Doorn. ,,Een fantastische locatie voor een evenement als dit, ook de organisatie verdient een compliment, een volgende keer zijn we weer aanwezig”, vertelt Dré Bemelmans Raadsheer van de gildes uit Kempenland.

advertentie
advertentie