Historisch Toneel sluit seizoen af

Nieuws

Voor de ouderen uit Amerongen die uitgenodigd waren door de Zonnebloem was dit een feest van herkenning. Voor hen werd het toneelstuk ‘De Meid’ van Herman Heijermans gespeeld door het Historisch Toneelspel. Uit de reacties van de genodigden bleek dat men genoot. Er werd gelachen, geproost en bijna gehuild om het waarheidsgetrouwe spel van de acht spelers. De meid met haar Amerongse accent en haar bitse stem lokte menig ‘och’ en ‘aahh’ uit de zaal.

AMERONGEN - Het toneel van de Uithof was afgelopen zaterdag omgetoverd tot een huiskamer uit het begin van de twintigste eeuw. Een oude secretaire, een manshoge staande klok, antiek serviesgoed en stoelen met gedraaide poten deden vermoeden dat men in een periode verzeild geraakt was van honderd jaar geleden.

Ook de emoties van de heer en vrouw des huizes werden zo levensecht gespeeld, dat men tot de laatste minuut op het puntje van de stoel zat. Toen het uiteindelijk toch allemaal weer goed kwam, ging er een zucht van verlichting door de zaal.

‘s Avonds werd hetzelfde stuk nogmaals op de planken gezet voor een goed gevulde zaal. Ook toen weer louter positieve reacties. De spelers werden geroemd om hun geheugen; hele lange teksten moesten geleerd worden. Het lukte hen om al die woorden op een heel natuurlijke manier over te brengen, zodat ook nu weer het publiek zichtbaar meeleefde en genoot.

Voor dit seizoen was dit de laatste voorstelling van de stichting Historisch Toneelspel. Volgend jaar komt er weer een nieuwe productie. Het is nog steeds mogelijk om mee te komen spelen. De stichting is op zoek naar mannen en vrouwen die het leuk vinden om één avond in de week bezig te zijn met toneel in al zijn facetten. Met elkaar wordt er naar een mooie voorstelling toegewerkt, de kleding wordt uitgezocht en gemaakt, de decors worden bedacht en gemaakt, er wordt veel gedaan aan het inleven in een karakter en ook improvisatie staat op het programma.

Mensen die over de drempel durven te stappen en zich aan willen sluiten bij deze actieve stichting, kunnen contact opnemen met Henk en Jenneke Westland, tel. 0343 451115.

u Meer informatie: www.shtamerongen.nl

advertentie
advertentie
Afbeelding
Wethouder Gerrit Boonzaaijer reikt vrijwilligersprijzen uit 8 uur geleden
Afbeelding
Theater in De Binder over kiezen opleiding 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Vrijwilligers zetten zich in voor de Kolken: uniek leefgebied kamsalamander 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woningbouw achter de Lomboklaan op komst 25 nov, 15:41
Afbeelding
Geijtenbeek én Boers groeit gestaag 25 nov, 15:02
Afbeelding
Tieners beroofd en geslagen in Maarn; politie zoekt getuigen 25 nov, 12:20
PREMIUM
Afbeelding
Boek Broekbergen gepresenteerd: Eerste exemplaar voor huidige eigenaren 25 nov, 07:32