Voor de dagelijkse lekkernijen

24 september 2009 om 00:00 Nieuws

Het is hard werken om elke dag vers brood op de plank te krijgen, maar Jan en Ria hebben het er graag voor over. Jan staat er ook niet alleen voor. Samen met twee broodbakkers en een banketbakker voorziet hij zowel de winkel in Maarn als Woudenberg van vers brood en banket. Ook Ria helpt soms een handje met het maken van het banket, zeker de komende weken als de drukke tijden van Sinterklaas en Kerst weer voor de deur staan. ,,Omdat we kwaliteit willen leveren willen we echter de banketstaven en de sinterklaaslekkernijen niet te lang van te voren maken. Het moet lekker vers in de winkel liggen. Dat brengt wel met zich mee dat we dan extra veel moeten maken in korte tijd.”

MAARN - Brood en banketbakkerij Van den Pol zit alweer vijf jaar in Maarn. Ria van den Pol rijdt elke dag het vers gebakken brood, gebak, koekjes en ander lekkers vanuit de bakkerij in Woudenberg naar Maarn. Ria en haar man Jan namen vierendertig jaar geleden de zaak in Woudenberg over van de vader van Jan. Negentig procent van de producten maakt de bakker van brood en banket zelf. door Rose Carry Lokin

De Maarnse bakker heeft niet alleen brood en banket. In de zomer verkoopt Van den Pol ook ijs van eigen recept en milkshakes. Naast het ijsloket en het terras buiten heeft de bakker ook een koffiecorner waar koffie, thee of fris met gebak of een hartig broodje kan worden gegeten. Ria: ,,Eigenlijk is het self service, maar meestal zorgen wij dat alles op tafel komt.” Ze lacht: ,,Bij een dagje uit is er niets heerlijker dan dat je geholpen wordt, toch.” Veel wandelaars, fietsers en treinreizigers weten de bakkerij inmiddels feilloos te vinden. ,,We zien klanten vaak terug. Laatst kwam er een echtpaar op weg naar huis die speciaal afslag Maarn had genomen om hier weer eens even lekker koffie met gebak te gebruiken. Dat zijn leuke dingen en dan weet je ook waarom je het doet.”

Sinds kort heeft Van den Pol ook zuiderlicht brood. ,,Met paarse tarwe uit Australië. Het is een licht meergranen brood en smaakt heerlijk, ” aldus Ria. De laatste decennia is er heel wat meer keus gekomen, weet ze. ,,Toen wij vierendertig jaar geleden startte met het bedrijf was er niet veel meer dan bruinvolkoren brood en melkwit. Tegenwoordig is het assortiment veel uitgebreider. Zo is er bijvoorbeeld ook koemelkvrij brood voor mensen met een koemelk allergie.” Er is veel veranderd, maar Van den Pol bakt nog steeds op de ouderwetse manier. Het deeg krijgt een goede voor- en narust, en blijft langer dan het supermarktbrood in de oven. ,,En dat komt de smaak ten goede,” aldus Ria.

Brood en Banketbakkerij Van den Pol zit aan de Tuindorpweg 53 in Maarn, tel: 0343-444401. Op maandag is de bakkerij gesloten. Van dinsdag t/m vrijdag zijn zij open van 08.30-18.00 en zaterdag van 08.00 tot 16.00.

advertentie
advertentie