Doorn heeft een markant figuur verloren

Nieuws

In 1946 werd Lith Koninklijk onderscheiden en benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten in het verzet tijdens de oorlog. Bij het onthullen van het monument op De Dam mocht hij mede de erewacht vormen.

Jan Lith 1920 - 2009 DOORN - Op zaterdag 5 september is Jan Lith op 88-jarige leeftijd overleden. Tijdens zijn leven heeft Lith vele functies bekleed bij verschillende instanties en verenigingen in Doorn. Vrijdag 11 september, de dag dat hij 89 zou zijn geworden, was de crematieplechtigheid in Bilthoven.

door Rob Verbraak

Begin 1946 kwam Lith als adjudant naar het militair revalidatiecentrum Aardenburg in Doorn, de voorloper van het huidige BNMO, waar hij verantwoordelijk was voor de welzijnszorg ofwel de ontspanning. Het organiseren van gezellige avonden met optredens van artiesten, reizen naar Lourdes, de jaarlijkse sportdag in aanwezigheid van de Koninklijke familie en de vele voetbalwedstrijden waren hem toevertrouwd.

Om de bouw en de realisatie van het nieuwe BNMO-oord in Doorn te realiseren werd Lith in 1958 benoemd tot directeur. Op het BNMO was hij naast het leiden van het woonoord altijd druk bezig met het organiseren van allerhande activiteiten.

De voetbaluitjes naar DOS nu FC Utrecht, de samenkomsten met de spelers na uitwedstrijden, de klaverjasavonden tegen de politie , de wedstrijden tegen het militaire elftal zijn slechts enkele voorbeelden.

Het inzamelen van gelden voor goede doelen was hem op het lijf geschreven. Zo heeft hij in die periode onder andere een busje voor rolstoelvervoer bij elkaar gesprokkeld. In april 1983 werd Lith voor al zijn inspanningen op divers gebied bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Actief op veel gebieden

Naast zijn werk heeft Lith jarenlang, ook nog na zijn pensionering, vele functies bekleed bij verschillende instanties en verenigingen in Doorn:

- Voorzitter van de VVV Doorn met kindervoorstellingen in het IJskelderbos, asfalttekenwedstrijden en zeepkistraces.

- Voorzitter van de Koninklijke Harmonie Doorn. Een grappige combinatie omdat Lith doof was en toch een muziekgezelschap leidde. - 30 Jaar lang mede organisator van de seniorentochten. In 2007 reed hij nog met een chauffeur als een soort bezemwagen achter de bus aan.

- Het 4-mei comité dat verantwoordelijk is voor de plechtigheden rondom de dodenherdenking. Tot 2005 was Lith daarbij zelf ook aanwezig.

- De Rotary en de Past-Rotary Club Doorn waar hij als programma- en ordecommissaris verantwoordelijk was voor de invulling van de sprekers tijdens de wekelijkse bijeenkomsten.

Voor alle activiteiten binnen de gemeente Doorn kreeg Lith in 1994 de Gemeentelijke erepenning uitgereikt.

Eerbetoon

Bij de druk bezochte crematie plechtigheid werd als slot, door Margot van Rotterdam van de Koninklijke Harmonie Doorn, de Last Post gespeeld als eerbetoon aan deze markante figuur.

advertentie
advertentie
Afbeelding
25.000 jonge bomen voor het Lombokbos 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Burenkring in verzet tegen nieuwbouw Lomboklaan: ‘Schaamgroen neemt plaats in van buurtbosje’ 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Inloop Doorn al tien jaar een plek waar mensen zich thuis kunnen voelen’ 20 uur geleden
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 8 dec, 15:49
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 8 dec, 11:32
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 8 dec, 09:15
Afbeelding
Overval bij juwelier aan de Rijksstraatweg in Leersum UPDATE 8 dec, 08:54