Vrienden van ‘Het Huys’

10 september 2009 om 00:00 Nieuws

Door de talrijke items in en rond het kasteel, die restauratie behoefden voor het broodnodige behoud en beheer, was er nog niet eerder zoveel aandacht besteed aan de inhoud van de bibliotheek. Omdat dit jaar de behuizing van de bibliotheek aan de beurt is voor restauratie moest de hele bibliotheek voor september ontruimd worden. Deskundige Elisabet Nijhoff Asser van ‘Mooie Boeken’ in Amsterdam, klaarde die klus samen met een aantal zorgzame vrijwilligers. Alle boeken werden schoongemaakt, nagezien op ongerechtigheden, geregistreerd en in een computerprogramma ingevoerd. Tenslotte werden ze verpakt en opgeslagen en indien nodig verhuisden de boeken naar Amsterdam voor restauratie. Dat moet een bijzondere gebeurtenis zijn geweest. Zo’n oude bibliotheek, bijeen gebracht in de loop der eeuwen door diverse generaties van de families Van Reede en Aldenburg-Bentinck. Er werden persoonlijke aantekeningen gevonden van familieleden waarvan de voorkeuren van de leesstof uiteen liepen van krijgskunde tot Franse, Duitse en Engelse literatuur en receptenboeken.

Vriendenmiddag in Kasteel Amerongen Kleine geschenken onderhouden de vriendschap luidt het spreekwoord. Dat dit maar al te waar is bleek vorige week op de ‘Vriendenmiddag’ die de Stichting Vriendenkring Kasteel Amerongen georganiseerd had. Na een geanimeerde ontvangst, een toelichting op de stand van zaken door voorzitter Willem van Ommeren en een film over het restaurerende architectenbureau volgde een spannend toetje. Dát was het grootste geschenk natuurlijk: Dr. J. Storm van Leeuwen, conservator boekbanden van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, hield een meer dan interessant betoog over zijn vondsten in de bibliotheek van ‘Het Huys’ in Amerongen.

door Nicole van der Schaaf

De heer Storm van Leeuwen verhaalde onderhoudend over oude bibliotheken en in het bijzonder over de boekbanden die hij aangetroffen had in de collectie in Amerongen. Een boek kocht men in vroegere eeuwen zonder band; het bestond uit een stapeltje katernen met daaromheen iets dat de zaak bijeen hield, een soort kaftje. De band waarin de gedrukte katernen uiteindelijk bevestigd werden bestelde je los bij de ambachtsman (van vrouwen is niets bekend), die het geheel van een band en twee platten (voor en achterzijde) voorzag. De mooie leren band en de platten werden vaak voorzien van prachtige decoraties in bladgoud. De fraaie versieringen werden aangebracht met behulp van speciaal vervaardigde stempels en ook toen gold natuurlijk: hoe mooier hoe duurder.

Een blik in deze onbekende boekenschatkamer van kasteel Amerongen was een waar geschenk aan de trouwe ‘Vrienden’ die mede zorgdragen voor het behoud van de collectie.

Over een goed jaar zal de restauratie van ‘Het Huys’ gereed zijn. Dan staan al die boeken weer op hun plaats en is ook de rest van het huis weer in oude luister hersteld.

Tot die tijd, en ook na de opening, is er nog een lang traject te gaan en is de hulp van nieuwe vrienden altijd welkom.

advertentie
advertentie