‘Meer geld voor godsdienst op school’

3 september 2009 om 00:00 Nieuws

Tot afgelopen schooljaar waren openbare basisscholen voor het levenbeschouwelijke onderwijs afhankelijk van de gemeenten. Die hadden de vrijheid al dan niet subsidie te verlenen voor godsdienstig of humanistisch vormingsonderwijs (gvo en hvo).

HEUVELRUG - De Stichting Openbaar Onderwijs Rijn- en Heuvelland juicht de nieuwe regeling voor het levensbeschouwelijke onderwijs op openbare basisscholen toe. Het ministerie van Onderwijs stelt vanaf komend schooljaar zo’n 10 miljoen euro beschikbaar voor het godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs (gvo en hvo) op openbare basisscholen. Dat bedrag is het dubbele van wat gemeenten tot nu toe gezamenlijk verstrekten. ,,Dit is fantastisch voor ouders die voor hun kinderen levensbeschouwelijk onderwijs willen hebben op een openbare basisschool”, zegt algemeen directeur Leon de Wit.

door André van der Velde

,,Gemeenten deden mee op vrijwillige basis, er was geen verplichting”, zegt coördinator Jan Beijer van het dienstencentrum gvo en hvo, dat fungeert als gemeenschappelijk administratiekantoor. ,,Dat betekent dat, kort door de bocht gezegd, in de ene helft van Nederland wel en in de andere helft geen levensbeschouwelijk vormingsonderwijs werd gegeven.” Opvallend volgens hem in de regio Eemland Heuvelrug is dat in de gemeente Heuvelrug nauwelijks levensbeschouwelijk onderwijs gegeven.

Dit in tegenstelling tot openbare basisscholen in gemeenten als Amersfoort, Leusden, Woudenberg en Scherpenzeel.

Directeur Leon de Wit van De Stichting Openbaar Onderwijs Rijn- en Heuvelland, een overkoepelende organisatie voor openbare basisscholen in onder meer de gemeente Utrechtse Heuvelrug, heeft daarvoor een eenvoudige verklaring. ,,In Doorn en de meeste kernen is daaraan simpelweg geen behoefte”, legt hij uit. ,,Amerongen heeft een redelijk goed aanbod van protestants christelijk onderwijs. Op obs De Breeakker in Amerongen hebben we in het verleden wel levensbeschouwelijk vorming aangeboden, maar dat verwaterde in de loop der tijd. En voor zover mijn kennis strekt heeft de behoefte aan gvo of hvo op de openbare basisscholen Meander in Leersum, De Meent in Maarn en Dolfijn in Driebergen de afgelopen jaren niet gespeeld.”

In kleine dorpen binnen de Utrechtse Heuvelrug is dat volgens De Wit een heel ander verhaal. ,,In Maarsbergen bijvoorbeeld zit maar één basisschool, obs Merseberch, terwijl dat dorp ook een behoefte leeft aan levensbeschouwelijk onderwijs. Ouders zouden daarvoor dan naar andere dorpen moeten rijden en voor hen is het een uitkomst dat dit onderwijs op de openbare basisschool wordt gegeven. Tot voor twee jaar terug was er behoefte aan levensbeschouwing en daarbij ging het om godsdienstonderwijs.”

De Wit benadrukt dat ouders altijd de behoefte aan levenbeschouwelijk onderwijs voor hun kinderen kunnen aangeven. ,,Zij kunnen een verzoek met handtekeningen indienen bij de schooldirecteur. Dat verzoek komt dan bij de overkoepelende stichting terecht en wij kijken er dan naar of hoe we dat kunnen realiseren.”

advertentie
advertentie