‘Heuvelrug is een echte schatkamer’

Nieuws

door Paul Nolens

Gemeente maakt archeologische verwachtingenkaart HEUVELRUG - Skeletten onder het Doornse Kerkplein. Een stukje spinsteen op de plek waar het Leersumse bedrijventerrein moet komen. Voor de schop de grond in gaat, is de kans groot dat er iets wordt gevonden dat archeologisch waardevol is. Daarom wordt er gewerkt aan een gedetailleerde kaart, waarop iedere projectontwikkelaar kan zien hoe groot de kans dat er bodemschatten gevonden worden onder het beoogde bouwterrein.

,,Sinds in 2007 de wet op archeologische monumentenzorg in werking is getreden, is de gemeente verplicht op dit gebied beleid te maken. Daarom wordt er hard gewerkt aan een fijnmazige archeologische verwachtingenkaart”, vertelt wethouder Clemens van der Burg. ,,Als deze kaart klaar is gaan we op basis daarvan beleid maken. Het is een stuk goedkoper als een ontwikkelaar vooraf weet of de kans op archeologische vondsten groot is op een beoogd bouwterrein. We willen op termijn ook een archeoloog in dienst nemen bij de gemeente die zich met dit soort zaken bemoeit.”

Dat de kans op vondsten groot is, kan adviseur van de gemeente op het gebied van monumenten, cultuurhistorie en archeologie, Anne van Rooij, verzekeren. ,,De Utrechtse Heuvelrug is een echte schatkamer. Vanwege de hoge ligging was het al vroeg een aantrekkelijke verblijfplaats. Vanaf het Paleolithicum (300.000-8800 voor Christus) hebben er al mensen op de Heuvelrug gewoond. Daarom is de kans op het vinden van iets waardevols groot op de Heuvelrug. We trekken de ‘leeftijdsgrens’ bij de 19e eeuw. Dit doen we omdat met name in deze eeuw de Stichtse Lustwarande is ontwikkeld, een belangrijk onderdeel van deze gemeente.”

Van Rooij: ,,De kaart vervangt de bestaande ‘IKAW’-kaart, die een stuk minder gedetailleerd is dan de kaart die wij nu maken. Voor het opstellen van de kaart worden allerlei bronnen gebruikt, zoals rapportages over archeologisch onderzoek op de Heuvelrug, historische kaarten, maar ook vondsten en onderzoeksgegevens van amateurarcheologen.”

In Leersum zijn de ondernemers die zich willen vestigen op het bedrijventerrein aan de rand van Amerongen inmiddels bekend met de gevolgen van archeologische vondsten.

Mocht het terrein ontwikkeld gaan worden, dan zal er eerst een vlakdekkend archeologisch onderzoek plaats moeten vinden. ,,De kaart zal er voor zorgen dat dit soort vondsten niet ‘onverwacht’ meer zijn. Het is nog wel even wachten, vermoedelijk duurt het nog ongeveer anderhalf jaar voor de kaart in gebruik kan worden genomen”, besluit wethouder Van der Burg.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek eert verongelukte raceheld Wim Boshuis 2 uur geleden
Afbeelding
25.000 jonge bomen voor het Lombokbos 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Burenkring in verzet tegen nieuwbouw Lomboklaan: ‘Schaamgroen neemt plaats in van buurtbosje’ 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Inloop Doorn al tien jaar een plek waar mensen zich thuis kunnen voelen’ 9 dec, 07:11
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 8 dec, 15:49
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 8 dec, 11:32
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 8 dec, 09:15