Sporten voor aandacht orgaandonatie

30 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Eens in de twee jaar wordt dit sportevenement gehouden. ,,Het is om aan iedereen te laten zien dat je na een transplantatie weer een goed leven op kan bouwen. De Spelen zijn om de twee jaar omdat de aandacht voor orgaandonatie anders te veel verslapt”, verteld de Doornse enthousiast.

Doornse klaar voor World Transplant Games DOORN - ,,Tot mijn 20ste was er niets aan de hand. Toen stopte mijn nieren er spontaan mee. Na vier jaar vol ziekenhuisbezoeken en dialyseren werd ik begin 2007 gebeld door een arts: er was een nier voor me.” De 27-jarige Floranke te Brake maakte dit een aantal jaar geleden mee. Volgende maand reist ze af naar Gold Coast, in het oosten van Australië, om mee te doen aan de World Transplant Games. Om aandacht te vestigen op een groot probleem: het tekort aan orgaandonoren.

door Paul Nolens

Sporten deed ze altijd al. Korfballen, dat was haar sport. Toen ze op haar 20ste werd geconfronteerd werd met falende nieren moest ze stoppen met deze hobby. ,,Toen ik het eerste jaar van mijn ziekte vaak in het ziekenhuis kwam vertelde iemand mij al over de World Transplant Games. Ik heb er toen niet echt over nagedacht. Maar een jaar na mijn transplantatie ben ik er toch mee in contact gekomen. Ik ben erg blij dat ik weer wat kan op sportief gebied.”

Ook in de wereld van de Transplant Games is korfbal geen ‘Olympische’ sport. Floranke moest op zoek naar een geschikte sport. ,,Ik kom uit op de atletiekonderdelen hoogspringen, verspringen en de 4x100 meter estafette. Het zou natuurlijk mooi zijn om een medaille mee naar huis te nemen, maar ik ken de concurrentie niet dus ik durf niets te voorspellen. Bij het hoogspringen dicht ik mijzelf de grootste medaillekans toe.” De sportieve prestaties zijn voor Floranke van ondergeschikt belang. ,,Ik wil genieten van alles wat om me heen gebeurd. Het wordt een hele happening daar in Brisbane. Als ik win dan is dat een mooie beloning voor alles wat ik de heb meegemaakt.”

De laatste maanden is de Doornse druk aan het trainen. Zo’n twee á drie keer per week traint ze voor het sportevenement, meer laat het lichaam niet toe. Trots laat ze nog even haar tenue zien. Een polo, een t-shirt, een trainingsbroek, aan het outfit zal het niet liggen. De Nederlandse Transplant-equipe zal bestaan uit 55 sporters. Op 18 augustus vertrekt het gezelschap richting de ‘Goldcoast’ van Australië. De deelname van de Nederlandse ploeg wordt grotendeels betaald door sponsoren. De Nederlandse deelnemers betalen zelf 10% van de reiskosten. Subsidie vanuit de overheid ontvangen de sporters niet. Floranke: ,,De bekendheid van de Transplant Games is niet best. Terwijl het erg belangrijk is dat zoveel mogelijk mensen goed nadenken over het orgaandonorschap. Veel mensen weten niet wat het is, zijn op een bepaalde manier bang. Daar willen wij tijdens dit evenement de aandacht op vestigen.”

De World Transplant Games zullen op 23 augustus beginnen en duren tot 29 augustus. De Kaap zal de avonturen van Floranke op www.nieuwsbladdekaap.nl nauwlettend volgen.

u Kijk voor meer informatie en voor eventuele sponsoring op www.sportentransplantatie.nl

advertentie
advertentie