Schilder maakt kunst op wereldniveau

9 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Naast diverse werken in olieverf, bevinden zich in de werkruimte van Van der Linden boekenkasten vol publicaties en fotomateriaal van voornamelijk bijzondere vogels. In een vitrine en daarbuiten tientallen opgezette exemplaren. ,,Eigenlijk houd ik daar niet zoveel van, maar deze vogels vormen mijn referentiemateriaal”, aldus de kunstenaar. Naast het schilderen besteedt hij een groot deel van zijn tijd aan nauwgezette voorstudies naar de verschijningsvorm, het gedrag en de leefwereld van de dieren die hij vastlegt. Voor de expositie ,,Birds in Art” in Wisconsin zijn van de 880 inzendingen slechts 60 werken geselecteerd door een vakjury van conservatoren uit de VS. Ook het schilderij met de twee blauwe Hyacint Ara’s van Van der Linden viel deze eer te beurt. Binnenkort zal het werk met de afbeelding van deze grootste papegaaiensoort ter wereld, die in de regenwouden van Paraguay, Bolivia en Brazilië voorkomt, naar de expositie in Amerika worden verzonden. ,,Hoogstwaarschijnlijk wordt het verkocht, want deze expositie wordt bezocht door liefhebbers uit de hele wereld”, verwacht de kunstenaar.

Geboeid door de zeldzame Paradijsvogel AMERONGEN - Het unieke karakter van het werk van schilder Léon van der Linden (55) is ook tot in de Verenigde Staten doorgedrongen. Onlangs werd één van zijn schilderijen door een Amerikaanse vakjury geselecteerd om deel uit te maken van één van de belangrijkste exposities op het gebied van wildlife art, in september in Wausau, Wisconsin (VS). Als een rode draad loopt de fascinatie voor de Paradijsvogel door zijn fotorealistische schilderijen heen.

door Caro van den Berg

Metaalkleur

Als jongetje zat hij al veel te tekenen. ,,Tot irriterend toe”, verklapt hij. Na zijn middelbare schooltijd studeerde hij enkele jaren Biologie. ,,Daarna heb ik altijd werk gezocht waarbij ik tijd over had om te kunnen schilderen”. Zo werkte hij als zwemleraar, om zich in de winterperiode aan de schilderkunst te kunnen wijden. ,,Zo heb ik me in die tijd kunnen ontwikkelen”, aldus de autodidact, die ook op sportief gebied de top heeft bereikt door jaren geleden deel uit te maken van het nationaal waterpolo team. Zijn eerste schilderijen bestonden voornamelijk uit europese roofvogels. Na een bezoek aan Avifauna raakte hij echter geboeid door de Neushoornvogel, en ontwikkelde een nauwgezette studie op dit gebied. ,,Ik ben een veelvraat wat dat betreft”. Toen hij op de Paradijsvogel stuitte, een soort die alleen nog voorkomt in de binnenlanden van Papoea-Nieuw-Guinea, was hij verkocht. Na drie jaar onderzoek te hebben gedaan naar deze zeldzame soort met zijn diverse verschijningsvormen, begon hij met het vastleggen ervan. ,,Ik ben momenteel de enige ter wereld die ze schildert. Door de vele kleuren met metaalglans is dit erg moeilijk.” Hij laat voorzichtig enkele oude balgen (gedroogde huiden) zien en toont de metaalkleur op de veren van de Paradijsvogel. De kleurnuances hebben een fascinerende, bijna onnatuurlijke glans. Mocht de vogel ooit uitsterven, dan resteren hopelijk de prachtige werken van Van der Linden nog, tel. 0343-452947, leon.linden@planet.nl. Léon van der Linden hier aan het werk aan het schilderij met de Hyacint Ara’s, dat binnenkort in de VS te bewonderen is.

advertentie
advertentie