Koninklijk afscheid Van Boort

2 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Aart van Boort, ferm postuur en kalme blik, moest er qua leeftijd functioneel mee stoppen. Vanaf 1976 is de vrijwilliger, volbloed Ameronger, actief aangesloten geweest bij de vrijwillige brandweer. De laatste 27 jaar was hij commandant. Er zijn nog twee manschappen van voor zijn tijd, alle 25 anderen zijn door hem aangetrokken en mede opgeleid.

Commandant neemt afscheid van brandweer AMERONGEN - Na 33 jaar toegewijde dienst bij de vrijwillige brandweer, waarvan 27 jaar als commandant, heeft Aart van Boort (61) afscheid genomen. Op de brandend warme zaterdag werd er op spectaculaire afscheid genomen. Twee burgemeesters, de regiocommandanten, familie en het 28-koppige vrijwillige brandweerkorps luidden hem uit. Wegens zijn ‘bijzondere persoonlijke verdiensten en prestaties’ was het enig juiste eerbetoon vanuit de gemeenschap een Koninklijke Onderscheiding voor Van Boort.

door Manus van Gent

Vrijwillig, niet vrijblijvend

Van Boort: ,,Brandweer in Amerongen is vrijwilligerswerk, maar niet vrijblijvend. Je moet beschikbaar en bereikbaar zijn volgens roosters. Trainingen en cursussen behoor je te volgen, de uitrusting en de voertuigen vragen onderhoud en reparatie. Het aspect ‘teamwork’ is belangrijk voor efficiënt optreden van de eenheid. In mijn burgerloopbaan was ik hoofd logistiek bij een groot transportbedrijf, daar heb ik wel geleerd hoe de hazen (moeten) lopen.”

Aart van Boort noemde nog enkele opvallende hoogte- en dieptepunten uit zijn brandweertijd, zoals het 75 jarig jubileum, de nieuwe kazerne (1987) en de nieuwe voertuigen in 2004. Ook het op sterkte houden van het korps vond hij positief.

Als minder leuk, maar onvermijdelijk, benoemt hij de hulpverlening bij verkeersongevallen (beklemmingen) , forse branden in cafetaria’s en restaurants, de geheimzinnige en fatale brand van de schaapskooi in het bos en de dramatische caravanbrand (twee doden) in 2005.

De gemeentelijke samensmelting in 2006 gaf hoofdbrekens, die eind 2009, door regionalisering, moeten verdwijnen. In stijl werd de familie Van Boort met loeiende brandweerwagens en een motorescorte thuis opgehaald. Van Boort, zelf motorrijder, nam plaats achterop een ‘trike’ en werd als in triomftocht door het dorp gevoerd, richting kazerne.

Koninklijke onderscheiding

De hele locatie daar was omgebouwd tot feestruimte. Een ereboog van opgepompte brandslangen, kundig vastgehouden door de manschappen, verleende de eregasten feestelijk welkom. Een uitgebreide receptie kwam op gang, velen kwamen hem complimenteren en bedanken. Burgemeester Frits Naafs hield een persoonlijke, zeer hartelijke toespraak en eindigde met verrassend nieuws. ,,U heeft bijzondere verdiensten voor de samenleving, gelet op aard, tijdsduur en uitstraling op het vlak van openbare veiligheid. Daarom heeft het Hare Majesteit behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.”

De altijd kalme, nuchtere Van Boort moest wel even slikken en nam bij uitzondering een echt biertje. Maar volgende week is hij weer actief bij coaching van de jeugdbrandweer.

advertentie
advertentie