Kameleon zwaait meester Piet uit

25 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Als 28-jarige onderwijzer solliciteerde hij voor de functie van directeur op de Willem de Zwijgerschool in Doorn. Vanuit Finsterwolde, Noordoost Groningen, koos hij voor de voorloper van de huidige openbare basisschool De Kameleon. ,,De omgeving, de school. Het sprak me direct aan. Ik heb nooit spijt gehad van die beslissing”, verklaart Hazewinkel zijn keuze.

Doornse school neemt afscheid van directeur DOORN - ‘Samen met zijn vrouw meer tijd doorbrengen in hun huisje in Zuid-Frankrijk,’ dat is het toekomstperspectief van Piet Hazewinkel. De 62-jarige directeur van OBS De Kameleon zwaait na dit schooljaar af. Voor het ‘zwarte gat’ is hij niet bang. ,,Absoluut niet. Het is geweldig dat ik, nu ik nog gezond ben, kan stoppen.”

door Paul Nolens

Het onderwijs heeft hij door de jaren zien veranderen. ,,De leerkracht is professioneler geworden. Het onderwijs richt zich tegenwoordig meer op talentontwikkeling. Vroeger moesten alle leerlingen altijd maar hetzelfde doen. Tegenwoordig willen we de leerlingen altijd uitdagen.” Hazewinkel vervolgt: ,,De leerlingen zijn ook veranderd. Het lijkt erop dat kinderen nu met meer plezier naar school gaan. Kinderen zijn tegenwoordig vrijer, ze praten makkelijker met leerkrachten en durven meer. Ik heb daarin nog wel bepaalde grenzen, ik wil bijvoorbeeld niet dat leerlingen mij met mijn voornaam aanspreken.”

Zo streng als vroeger gaat het er tegenwoordig niet meer aan toe op de school. ,,Toen ik hier kwam waren de verhoudingen tussen leerkracht en leerling nog heel anders. Als de bel ging moest iedereen in de rij gaan staan en mochten de kinderen één voor één naar binnen. Dat vond ik zo achterlijk. Het is goed dat het tegenwoordig niet meer zo werkt.”

Een hoogtepunt noemen blijkt lastig voor meester Piet. ,,Er zijn zoveel mooie momenten. De jaarlijkse projecten op deze school vond ik fantastisch. Met hulp van alle leerkrachten en creatieve ouders maakten we daar altijd iets heel moois van. Toen de Kameleon 10 jaar bestond hadden we bijvoorbeeld een project met als thema ‘de middeleeuwen’. We sloten het project af bij de scoutingvereniging in Austerlitz. Daar sliepen we in tentjes. We zijn die nacht bijna weggespoeld van het terrein, zo hard regende het. Toch staat zo’n nacht me nog heel helder voor de geest, het gaf een gevoel van samenhorigheid.”

De 33 jaar op de Doornse basisschool kende uiteraard ook dieptepunten. ,,Er zijn twee leerlingen overleden en een leerkracht. Dat hakt erin. Je wordt als groep wel hechter. We betekenden in die moeilijke tijden echt wat voor elkaar. Maar ook als er eens een verbouwing niet opschoot en ouders je maar een klungel vonden was het niet altijd even leuk. Op zulke momenten denk ik altijd: ‘doorgaan, er zijn altijd mensen die het slechter hebben.’”

Volgende week zal een bijzondere week zijn voor de vertrekkende directeur. Op woensdagmiddag zullen oud-collega’s en -leerlingen afscheid nemen van meester Piet.

In de zomervakantie trekt Hazewinkel de deur van de Kameleon definitief achter zich dicht en wacht zijn ‘nieuwe’ leven. ,,Een leven waar alles mag en niets moet.”

advertentie
advertentie