Doornse historie

25 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Hansi van Os schrijft in dit nummer het vervolg van de historie van het ‘Huis ter Drift’ ofwel de voorloper van het Zonnehuis. Het moet af en toe een dolle boel geweest zijn in dat Huis ter Drift. Met het aantreden van zuster Janny de Beus, begin 1956, kwam er wat meer orde in de chaos, maar sommige zaken werken ook nu nog op de lachspieren. ‘Een groot voordeel bleek ook dat zij (Janny de Beus) een Doornse was en zodoende goed de weg wist om mensen te vinden die konden helpen. Zo werden mensen die zonder rolstoel niet naar de tandarts konden, achter op de groentenwagen van Donkervoort erheen gereden…..’.

Het is weer ‘Tijd voor Thorheim’ aldus de titel van het bulletin van de Doornse Historische Vereniging. Een prachtig nummer deze keer met o.a. een signalement van het carillon van de Maartenskerk, 9 pagina’s oude foto’s, deel 5 van de geschiedenis van het Openbaar Onderwijs en een aflevering over de bestuurlijke elite van Doorn in het laatste kwart van de 18de eeuw.

‘Een goede schoolopleiding zorgt voor brave burgers die hun plaats weten’ en ‘kennis is deugd’ dacht men in de 19de eeuw. Hierover gaat het in deel 5 over het lager onderwijs in Doorn. Na 1900 verdween voor een groot deel het analfabetisme uit ons land door de komst van de leerplicht voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Volgen van onderwijs werd gewoon voor iedereen, ongeacht rang of stand. In 1907 had Doorn 2700 inwoners en met de stijging van dit aantal groeide de behoefte aan soorten onderwijs. In 1905 ging de eerste MULO school van start naast het lager, openbaar onderwijs en het zogenaamde ‘bewaarschooltje’ voor de hele kleintjes. In 1983 interviewde deze krant ‘Meester Kool’ van de lagere school. Deze spreekt van een ‘verdiend pak slaag’ dat hij gaf aan een leerling. ‘Ik ben altijd rechtvaardig in mijn oordeel geweest of het nu een leerling betrof uit een woonwagen of een kasteelbewoner’. Tijd voor Thorheim. Redactie: Gert Legemaat: 0343 414 006.

Nicole van der Schaaf

advertentie
advertentie