Buitenruimte Cultuurhuis eind augustus gereed

18 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Het werk bestond in eerste instantie uit drie fases. De eerste fase het plein voor het Cultuurhuis, de tweede fase de ruimte voor de Maartenskerk en de derde fase het stuk vanaf de kerk richting restaurant Plein 6. ,,Als gemeente wilden we eigenlijk ook de ruimte tussen de Koningshof en de kerk bij dit plan betrekken maar daar was geen budget voor. Dankzij overleg met de provincie die een subsidie voor dit gedeelte beschikbaar heeft gesteld wordt ook dit nu vernieuwd en ingepast in de directe omgeving. Dit laatste gedeelte wordt wel in twee fases uitgevoerd om te zorgen dat de Koningshof en het uitvaartcentrum bereikbaar blijven” vertelt wethouder Wim van Wikselaar verantwoordelijk voor dit project.

DOORN - Vorig jaar november is de gemeente begonnen met de herinrichting van de ruimte tussen het Cultuurhuis, de Maartenskerk en de Schoollaan. De planning was oorspronkelijk om het werk eind mei gereed te hebben. De werkzaamheden hebben een aantal weken vertraging opgelopen doordat er tijdens opgravingen skeletten zijn gevonden omdat er vroeger op deze plek een begraafplaats is geweest die niet volledig is geruimd en doordat de werkzaamheden stil lagen gedurende een week vanwege het slechte weer.

door Rob Verbraak

Aanpassingen na overleg

Het gedeelte waar het terras van Plein6 is gevestigd was in eerste instantie aangelegd conform de wettelijk norm met een hellingshoek van 3% voor het gebruikte natuurlijk materiaal passend in de Stichtse Lustwarande en de directe omgeving. Op verzoek van de eigenaar van Plein6 is deze hellingshoek teruggebracht naar 2%. Op 20 mei jongstleden is er overleg geweest vanuit de gemeente met een aantal adviseurs van instituut Bartimeus en het Platform Mensen met een Functiebeperking over de uitgevoerde werkzaamheden en de toegankelijkheid voor mensen met een handicap.

,,Uit dit overleg zijn de volgende aanpassingen naar voren gekomen die ook uitgevoerd zullen worden of al uitgevoerd zijn. Aan de kant van het Cultuurhuis richting Dorpsstraat komen geleidebanden om te voorkomen dat blinden en slechtzienden zich stoten aan de uitstekende kozijnen. Aan de achterzijde van het Cultuurhuis bij de ABN-Amro wordt een trapleuning geplaatst. Bij de diverse voetgangersoversteekplaatsen worden roestvrij stalen noppen aangebracht om deze groep te attenderen op een situatieverandering Op de traptreden voor het Cultuurhuis komen contrasterende strips voor betere zichtbaarheid. Op het plein zelf worden looproutes aangebracht door het plaatsen van donkere tegels als contrast met de lichte natuurstenen bestrating. De lantaarnpaal op de hoek van de Dorpsstraat en de Langbroekerweg stond in de weg en is inmiddels ook verplaatst. Door deze aanpassingen zal het plein ook voor deze groep goed begaanbaar zijn” ,aldus van Wikselaar.

,,De planning is om er vanuit de gemeente voor te zorgen dat het project voordat Heuvelrug Totaal op 29 augustus plaats vindt gereed te hebben. Onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden” besluit van Wikselaar.

advertentie
advertentie