Een spannende ontmoeting

18 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Initiatiefnemer van het project was de Rotaryclub De Bilt - Bilthoven. Daar ontstond in het najaar van 2008 het idee om de kinderen, wiens levenswereld zo verschillend is, de kans te geven elkaar wat beter te leren kennen.

Basisscholieren en AZC werken samen aan boek LEERSUM - Een buitengewoon origineel fotostripboek is het resultaat van de ontmoeting tussen leerlingen van basisschool St. Michaël in De Bilt, leerlingen van basisschool De Meander en hun leeftijdsgenootjes bij het asielzoekerscentrum in Leersum. Afgelopen maandag namen de kinderen hun fotoboek getiteld ‘Een spannende ontmoeting’ in ontvangst. Een resultaat om trots op te zijn.

door Marja Eestermans

Stichting De Vrolijkheid, die activiteiten organiseert voor de kinderen in het AZC Leersum, organiseerde de creatieve workshops. Fotograaf Carlos Mastenbroek en centrumcoördinator van De Vrolijkheid Sejfo Biro begeleidden de productie van het fotoboek.

De kinderen zelf bedachten de verhalen, maakten de foto’s en werkten hun fotostripverhaal samen uit. En hun inventiviteit kende geen grenzen. Spelen de kinderen zelf de hoofdrol in de meeste verhalen, ook twee bananen beleven in een van de strips een hachelijk en dus hilarisch avontuur.

,,Het was leuk te zien hoe snel de kinderen met elkaar samenwerkten, dingen bedachten en dat ook weer samen achter de computer uitwerkten”, vertelt een van de begeleidende docenten van St. Michaël Ivo van de Moosdijk. ,,In sommige groepjes konden ze Nederlands met elkaar spreken, anderen gingen over op het Engels. Met handen en voeten werd alles duidelijk.”

Hij weet, dat de grootste angst bij de kinderen uit De Bilt was, dat er misschien kinderen uit Leersum de volgende les niet meer bij zouden zijn. En inderdaad, bij de presentatie van de stripboeken afgelopen maandag 15 juni ontbraken er een aantal van de makers. De kinderen zijn met hun ouders overgeplaatst naar een ander AZC of teruggegaan naar hun land van herkomst. In totaal leven er 6000 vluchtelingkinderen in Nederland in deze onzekere omstandigheden.

1001 ontmoetingen

Nieuwe leerlingetjes van Meander namen afgelopen maandag hun plaats in, bij al weer een kunstzinnige sessie. In het kader van het Vrolijkheidproject ‘1001 ontmoetingen’ maakten de ongeveer 50 kinderen als blijvende herinnering portretten van elkaar.

advertentie
advertentie