De stimulerende kracht van de Zomerschool

11 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Na alle creatieve activiteiten die het Open Atelier Amerongen het hele jaar door heeft georganiseerd, biedt de Zomerschool een zelfwerkzaam slotakkoord. Vele enthousiaste amateurschilders gaan vier dagen lang buiten aan het werk, onder de hoede van professionele kunstenaars. Zij leren werken in het daglicht, midden in de natuur, in en rondom Amerongen. Ook monumenten en uiterwaarden vormen objecten voor schilders en tekenaars. Iedere dag biedt een nieuwe ervaring, met verschillende technieken en materialen.

AMERONGEN – Bij Open Atelier Amerongen is Froucke Nieuwenhuis al acht jaar actief als coördinator van cursussen en workshops. Zij is ook de motor van de Amerongse Zomerschool, waarvoor op 13 juni de werving start. De opening van de tentoonstelling ‘Kunstenaars in de Bovenpolder’, met foto’s van de Zomerschool 2008 (door Jaap van Dijke), vormt de inspirerende ambiance om nieuwe Zomerscholieren te laten inschrijven. Aanvang op zaterdag 13 juni, 11.00 uur in de bibliotheek van Amerongen.

door Manus van Gent

Froucke Nieuwenhuis vertelt over haar werk bij Open Atelier en de Zomerschool, gedurende vele jaren: ,,Het is vrijwillig werk dat ik doe, maar het vraagt toch een hoge mate van professionaliteit, omdat ik werk met artistieke docenten en met volwassen, vaak kritische cursisten. Er zijn bovendien erg veel cursussen en inloopsessies in slechts ’n enkele, bescheiden atelierruimte. Logistiek moet ik scherp zijn, en rechtvaardig. In theorie ben ik er twee middagen per week mee bezig, maar in de praktijk vaak twee volle dagen.”

Nieuwenhuis vervolgt: ,,De Amerongse Zomerschool is mijn troetelkind: in vier dagen gebeurt en ontstaat er zoveel wonderlijks met cursisten in het veld. Dit jaar is er Tekenen en Schilderen Buitencursus van 3 tot en met 6 augustus. Ik denk dat ik na 8 jaar coördinatie het stokje wil overdragen. En niet te lang in het middelpunt blijven. We zoeken een goede opvolger, dan ga ik zelf eens ateliercursist proberen te zijn. Tenslotte wil ik graag kwijt dat ik dit slechts kon doen dankzij de trouwe hulp van mijn ‘ buddy’ en van de zeven toegewijde andere vrijwilligers bij het Atelier. Ik hoop dat we een wat grotere ruimte krijgen, binnenkort, we zitten erg krap langzamerhand.”

advertentie
advertentie