‘Glasheldere’ expositie van vader en dochter

11 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Helma Bouman benadrukte het thema van het festival: ,,Het op eigen wijze vorm geven aan de schoonheid van de natuur. Johan van Esch is tuin- en landschapsarchitect en tekent zijn hele leven al. Inmiddels fotografeert Johan van Esch veelal en daarna bewerkt hij de foto’s op de computer tot felle kleurencomposities. De onderwerpen zijn biologisch of gericht op architectuur.’’

LEERSUM - Locatiemanager Helma Bouman opende vrijdag 5 juni met een korte toelichting de expositie ‘Glashelder’ die tot eind juli in de bibliotheek van Leersum is ingericht. Vader Johan en dochter Jasione van Esch laten er werk zien dat onderdeel is van het festival Kunstenaars en het landschap.

door Jan Meijer

Fotocollages

Drie van die, meer dan vier meter hoge, fotocollages sieren de bibliotheek. Eén ervan met sierlijke in elkaar overgaande lijnen, een tweede met de krachtige lijnen van een glas-in-lood-raam van een kerk, het derde een speelse combinatie van uit glasscherven opgebouwde en in de natuur gefotografeerde bloemen. Johan van Esch introduceerde zijn werk: ,,Ik wordt gefascineerd door glas. Het is al zou oud en ik verbaas me erover hoe men heeft bedacht het klas in al zijn vormen en kleuren te maken. En vervolgens het in zoveel verschijningsvormen te gebruiken.’’ Die verbazing legde hij ook vast in een gedicht ‘Gebrand glas’ dat hij voordroeg en eindigt met ‘gebrandschilderd glas/ dat door geboorte heilig was/ zichtbaar eeuwenwaarde heeft/ nooit vergaat, altijd leeft.’

Schoonheid van het leven

Jasione van Esch is bioloog en kunstenaar. Haar kunst gaat over de schoonheid van alle levende wezens. ,,Het leven kan prachtig en sterk zijn, maar ook kan de levensstroom geblokkeerd zijn en dan is het leven kwetsbaar, venijnig, machteloos.’’ Deze emotionele gevoelens verbeeldt Jasione van Esch in foto’s, foto-installaties, tekeningen en schilderijen. Het zijn soms miniaturen die men in stille verwondering op zich moet laten inwerken.

Deze (verkoop)tentoonstelling is de eerste gezamenlijke expositie van vader en dochter. In de bibliotheek van Leersum in SCC De Binder komen de werken prachtig tot hun recht, ze zijn gratis te zien tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

advertentie
advertentie