Mishandeling psychiaters uit frustratie

11 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Al twintig jaar heeft de Doornaar te maken met de hulpverlening. Naar zijn zeggen is pas in 2002 de juiste diagnose bij hem gesteld: een vorm van autisme. Maar desondanks hadden de achtereenvolgende psychiaters waar hij mee te maken kreeg, naar zijn zeggen niets goeds voor hem betekend.

DOORN - Uit ‘onvrede’ over zijn behandeling mishandelde een 38-jarige Doornaar drie psychiaters bij wie hij onder behandeling was. Dinsdag hoorde hij voor de Utrechtse rechtbank een jaar celstraf en TBS tegen zich eisen. De rechtbank doet uitspraak op 23 juni.

Dinsdag legde hij aan de rechters uit dat hij ‘gewoon’ mee wil draaien in de maatschappij. ,,Ik wil wat doen, dat heb ik nodig. Maar ze behandelen je als een nummer. Dat is niet wat je verwacht van de geestelijke gezondheidszorg.”

De frustratie hierover zou langzaam zijn toegenomen, tot het in juli vorig jaar tot uiting kwam. De Doornaar ging naar de kamer van de psychiater in Zeist waar hij op dat moment door werd behandeld. Toen die hem zei geen tijd te hebben, barstte de bom.

De verdachte zou met meubilair zijn gaan gooien en zou de deskundige tegen diens hoofd hebben geslagen. Hoewel hij dat laatste ontkende, erkende de Doornaar dat hij de deur had dichtgehouden toen collega’s de man te hulp wilden komen. Naar zijn zeggen had hij de psychiater alleen maar geduwd. Ook de vrouwelijke psychiater uit Nieuwegein met wie hij het in oktober vorig jaar aan de stok kreeg, zou haar aangifte tegen hem hebben overdreven. De man erkende dat hij de vrouw met een heupzwaai op de grond had gegooid, maar hij zou haar niet in haar gezicht hebben geslagen.

Wel gaf hij toe dat hij in februari dit jaar in Rotterdam een andere psychiater met een ijzeren staaf sloeg. Dat hij de man ook op diens hoofd had geraakt, zoals het slachtoffer en een getuige zeiden, ontkende de Doornaar echter.

Volgens de officier van justitie was in dat laatste geval sprake van een poging tot doodslag. Volgens haar was het toeval dat het slachtoffer niet meer dan een hoofdwond opliep tijdens de aanval. Zij noemde het geweld dat de Doornaar pleegde tegen zijn hulpverleners ,,onacceptabel.”

Ook hield zij er bij haar eis rekening mee dat man zijn zus ‘uit frustratie’ zou hebben bedreigd. Volgens deskundigen is het nodig dat de man TBS krijgt, omdat hij niet inziet hoe ernstig zijn problemen zijn. Hij zou naast zijn aandoening ook lijden aan een persoonlijkheidsstoornis.

Raadsman R. Maanicus vond dat de deskundigen onvoldoende hadden geprobeerd om een alternatief te zoeken voor TBS. Hij vroeg de rechtbank om de zaak aan te houden, om dat alsnog te doen.

advertentie
advertentie