Verbeterplan gestart

11 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Het persgesprek was op locatie vanwege het onderwerp en om eventueel voorbeelden van het onderhoud te kunnen laten zien. De gemeente heeft negen begraafplaatsen, waarvan er vijf in gebruik. In de afgelopen jaren heeft de gemeente het beleid en werkwijzen op elkaar proberen af te stemmen. Om tot een eenduidigheid te komen is een verbeterplan opgesteld. Zo wil de gemeente in elk geval de administratie op orde brengen. Omdat niet overal de onkosten voor het onderhoud in rekening waren gebracht is de gemeente nu druk doende om dat alsnog op papier te krijgen. Wethouder Salverda: ,,Om hoeveel geld het gaat is nog niet helder. Dat wordt pas duidelijk als er een Beheerplan Begraafplaatsen is, en de kwaliteitsnota Openbare Ruimte door de gemeenteraad is vastgesteld.”

Persgesprek gemeente op begraafplaats HEUVELRUG - ,,Zo kan iedereen zien hoe het er uit ziet. Dat praat gemakkelijker.’’ Wethouder Salverda leidde woensdag een kleine delegatie rond over de begraafplaats in Doorn om het verbeterplan voor begraafplaatsen toe te lichten. Dat plan is inmiddels ingegaan.

door Annelies Wendt

Digitalisering

Ook bij de verlenging van de grafrechten was een achterstand die de gemeente nu tracht in te lopen. JanKees Salverda: ,,Een van de veranderingen die we willen doorvoeren is het digitaliseren van de begraafadministratie. Wij zijn voor wijzigingen afhankelijk van rechthebbenden. Omdat niet altijd alle wijzigingen worden doorgegeven, hebben we niet altijd de juiste gegevens. Om dat voor elkaar te krijgen zijn de afgelopen maanden rechthebbenden van rustplaatsen in Driebergen, Maarn en Amerongen aangeschreven. Leersum en Doorn zijn de komende weken aan de beurt.‘’ In het verbeterplan staan onder andere voorwaarden voor het ruimingsbeleid en wanneer iemand begraven mag worden op eigen terrein. Salverda: ,, Dat is alleen mogelijk onder strikte voorwaarden. Het is niet de bedoeling dat het bestemmingsplan van dat terrein ineens kan veranderen waardoor opgravingen noodzakelijk worden. De rust voor de overledene blijft gewaarborgd.’’

advertentie
advertentie