Medicatiecheck voorkomt problemen

4 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Riet Huigens: ,,Ik begin met de beoordeling van de medicijnen. Behalve medicijnen die mensen via de apotheek of mogelijk het ziekenhuis krijgen, houd ik er ook rekening mee dat iemand zelfzorgmiddelen koopt bij de drogist. Hoe zit het met de dosering, welk effect hebben de medicijnen op elkaar, wat zijn mogelijke bijwerkingen, kan er een geneesmiddel af of moet er juist iets bij? Dat bespreek ik met de huisarts, die de medische achtergrond kent. Het kost tijd, maar is belangrijk.”

MAARN - Polyfarmacie, het gebruik van meer geneesmiddelen tegelijkertijd, is een actueel onderwerp. In Maarn zijn huisarts Eric van der Snoek en zijn collega’s, met de farmaceutisch consulent Riet Huigens, in januari gestart met de medicatiebeoordeling van patiënten die meer dan tien middelen slikken.

door Monique José Timmermans

,,We nemen in principe ook contact op met de patiënt zelf. Worden alle medicijnen daadwerkelijk en op de juiste wijze gebruikt, indien nodig ga ik op huisbezoek. Polyfarmacie komt overwegend bij oudere mensen voor. Bij het persoonlijke contact komen ook de vragen boven die aan de balie in de apotheek niet zo snel gesteld worden.”

Van der Snoek vervolgt: ,,Doordat we vorig jaar de erkenning als eerstelijns gestructureerd gezondheidscentrum ontvingen, is er vanuit de zorgverzekeraar extra budget beschikbaar waaruit dit project gefinancierd kan worden. We lopen er in Nederland mee voorop. Bij huisartsenbezoek ben je nu nog alerter, maar dit is te weinig. Ik ben voorstander van een jaarlijkse check.”

De systematische aanpak die uit onderzoek naar voren is gekomen, wordt als leidraad gebruikt.

advertentie
advertentie