Recreatie in het Heuvelruggebied op de goede weg

28 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Het onderhoud en beheer van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug geschiedt onder andere door het Recreatieschap Midden-Nederland. De Utrechtse Heuvelrug is voor Midden Nederland van bijzonder belang vanwege haar gevarieerde landschapsvormen: prachtige natuur en een rijke cultuurhistorie gaan er hand in hand. Niet verwonderlijk dat het schap zich inspant om nieuwe projecten voor recreatie en dagtoerisme met kwaliteit te ontwikkelen. Een greep uit drie.

Een Recreatieschap is een samenwerkingsvorm van gemeenten om het dagelijks onderhoud en beheer in goede banen te houden. De heren Louk Welter en Joop Schik, secretaris respectievelijk opzichter geven inzicht in lopende zaken. Het ontwerp van Poorten, Groene Entrees en zelfs het Let de Stigterpad komen uit de koker van het schap. De realisatie van de Poort Kwintelooyen bij Veenendaal hangt nu af van de verkeersontsluiting van de N-weg Rhenen- Veenendaal. Er komt een aftakking naar die unieke plek. Recreanten komen er graag terug omdat het op het einde van een stuwwal mooi wandelen is er volop speelvoorzieningen zijn. Er komt nog een milieuvriendelijk klimbos. Verder is er een informatiecentrum en een horecavoorziening gepland.

Zanderij

Nergens in ons land drukt het dilemma tussen verantwoorde recreatie en natuur (behoud en ontwikkeling) zo zwaar als in de Utrechtse Heuvelrug. We ontkomen er niet aan, volgens de heer Welter plaatsen in te richten waar dagtoeristen graag vertoeven. Met horeca om 20-30 % van de exploitatiekosten te dekken. Met enkele goed ingerichte recreatieplekken met Groene Entrees kun je beter ‘zoneren’ dat wil zeggen recreatiegebieden inrichten en daartegenover stille zones als rustgebieden voor de wilde dieren creëren. Het Recreatieschap heeft de Zanderij in erfpacht van de NS. Dit prachtige gebied verdient een uitgekiende bestemming. ,,Vooralsnog zijn we daar geenszins nog uit”, zegt de secretaris. Afgelopen najaar is daar de Groene Entree Maarn geopend.

Let de Stigterpad

Het ‘LdSpad ’ is een voorbeeld van zichtbaar succes. Dankzij de welwillende medewerking van een aantal particuliere grondeigenaren zijn veel nieuwe stukken van het Let de Stigterpad recent gerealiseerd, bijvoorbeeld aan weerszijden van de nieuwe fietstunnel onder de N226. ,,Niet iedereen weet dat Let de Stigterpad geen openbaar pad is; zie het meer als een toegift. Het past goed in de natuurbeleving van de recreant en houdt rekening met de omwonenden Daarom zijn er op enkele plaatsen klaphekken toegepast en soms sluizen”, betogen beide heren. Ook het onderhoud (maaien,snoeien, dichten van kuilen of vervuiling) aan het fietspad zelf is goed geregeld . Daarbij is rekening gehouden bijde samenstelling van het halfverharde pad. bestaat uit gemalen Dolomitisch gesteente vermengd met een stof, die het water beter vast houdt.”

Tekst: Kees de Kroon

Foto: Recreatieschap Midden-Nederland.

advertentie
advertentie