Minder borden in het Nationaal Park

22 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Volgende week maandag zullen circa 800 nieuwe borden worden uitgereikt aan de 23 particuliere eigenaren en de drie grote terreinbeherende organisaties Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en het Utrechts Landschap. De borden vervangen het bestand van naar schatting anderhalve keer zoveel ‘oude’ borden. Minder borden, omdat de toegangen nu geconcentreerd zijn via centrale punten - de Groene Entrees - en omdat overgangen tussen de verschillende eigendommen niet meer apart bebakend zijn met toegangsvoorwaarden.

Uniforme toegangsborden in de bossen HEUVELRUG - De komende weken worden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH) uniforme toegangsborden geplaatst. De borden komen bij ieder toegangspad vanaf de openbare weg naar een terrein, dat in bezit is van één van de eigenaren, die samenwerken in het NPUH. Doel is uniformiteit en duidelijkheid te verschaffen voor alle vormen van recreatie in alle landschapstypen.

door Kees de Kroon

Joop Eilander, procesmanager bij de Dienst Landelijk Gebied van het ministerie van LNV is leider van het project ‘Uniforme toegangsvoorwaarden’. Hij legt uit waarom dit project een gewichtige gebeurtenis is in de ontwikkeling van ons Nationaal Park. ,,Na veel overleg is er nu een mate van overstemming gevonden die recht doet aan een eenduidige presentatie. Eenduidige borden geven de eenheid van een park aan. En met eenduidige regels voorkom je verwarring bij alle soorten gebruikersgroepen.” Huis aan huis worden begin juni flyers verspreid om de bekendheid van de nieuwe regels te vergroten. Dat zal ook de handhaving vergemakkelijken. Tegelijk met de invoering van de uniforme bebording wordt er een Centraal InformatiePunt ingericht waar ieder met vragen terecht kan over georganiseerd gebruik en commercieel medegebruik. De tekst op het bord geeft daarvoor een website-adres. Afspraken over evenementen zullen in een gebruikersovereenkomst moeten worden vastgelegd met de terreineigenaar/eigenaren. Voorbeelden zijn wandelevenementen of bedrijfsuitjes.

De regeling toegangsvoorwaarden in ons NP is een pilotproject binnen de twintig Nationaal Parken in ons land. Het is temeer uniek, omdat in geen enkel ander NP zoveel medebepalers aan de vergadertafel zaten. Het welslagen zal mede afhankelijk zijn van de handhaving. Voordat er bekeurd gaat worden zullen de tien tot vijftien BOA’s de eerste weken voorlichtend optreden. Informatieverstrekking blijft overigens een belangrijke taak, omdat iedere eigenaar, afhankelijk van kwetsbaarheid van het terrein en het gebruik enige vrije ruimte heeft. Dat is overigens niks nieuws sinds de vernieuwde Natuurschoonwet in 2007. Naast de twee vaste pictogrammen op het basisbord kunnen er nog twee toegevoegd worden. Eilander vertrouwt op een voorspoedige invoering, veel gebruikers van het NP wten de weg wel weten te vinden naar hun boswachters. ,,Bezorgdheid is onnodig, maar ja, een kleine minderheid ergernisgevers buiten de routepaden zullen terecht aangepakt gaan worden.”

advertentie
advertentie