Monumentaal bushokje Burg. Everwijn Langeplein

23 april 2009 om 00:00 Nieuws

Tijdens een informatiebijeenkomst, waarvoor alle eigenaren van deze objecten waren uitgenodigd, heeft de gemeente bij monde van Anne van Rooij, adviseur Monumenten van de gemeente, de motivatie kenbaar gemaakt.

MAARN/MAARSBERGEN - De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft een lijst samengesteld waarop 67 objecten in Maarn en Maarsbergen staan. Deze (overwegend) panden zijn voorgedragen als gemeentelijk monument.

door Monique José Timmermans

De eigenaren zijn echter niet overtuigd: ,,Waarom deze betutteling ineens?”, aldus een van hen. Vele privé bewoonde woningen, onder andere op Valkenheide, in het Tuindorp en enkele boerderijen, komen op de lijst voor.

Daarnaast staan ook bijvoorbeeld kerkgebouwen en het bushokje op het Burg. Everwijn Langeplein genoteerd als gemeentelijk monument.

,,Wij zorgen goed voor onze eigendommen, investeren erin door het op te knappen met mooie materialen en respect voor de historische kenmerken.

Dat vertegenwoordigt een bepaalde waarde, niet de status gemeentelijk monument”, is unaniem de mening van de circa 60 aanwezigen in de zaal.

In het verkeerde keelgat schiet het feit dat de gemeente niets tegenover de toekenning van de status stelt. Als vraag kwam dan ook naar voren: ‘Kunt u de voor- en nadelen op een rijtje zetten?’ Het recht tegen lage rente geld te lenen uit het Cultuurfonds voor Monumenten weegt voor de aanwezigen niet op tegen de plichten die aan een gemeentelijk monument zijn verbonden. ,,Wel een extra vergunning en verplichtingen ten aanzien van gewenste aanpassingen, maar of er financiële ondersteuning vanuit de gemeente komt blijft tot 2010/2011 onduidelijk.” Dit laatste kon wethouder Clemens van den Burg niet ontkennen.

Wytske Dubelaar, secretaris deskundige van de Monumentencommissie (onderdeel van Welstand en Monumenten Midden Nederland) stelt dat: ,,de belangrijkste wijziging voor de eigenaren zal zijn dat een monument niet gesloopt mag worden”.

Daar draait het voor de gemeente om, benadrukt ook Van Rooij: ,,Behoud van deze panden voor het nageslacht is ons doel.’’

advertentie
advertentie