Geweldplegers heel weekend vast

23 april 2009 om 00:00 Nieuws

Dit geeft politie en justitie de mogelijkheid uit te zoeken wat er precies is gebeurd. Maandag krijgt de geweldpleger dan te horen hoe het incident wordt bestraft: met een dagvaarding voor een rechtszaak, een strafzitting door een officier van justitie of een boete. De achterliggende gedachte is dat er van een ‘weekendarrangement’ een preventieve werking uitgaat. Dit bleek tijdens de jaarwisseling ook. Zo heeft de zondaar niet alleen thuis, maar ook op het werk uit te leggen waarom hij of zij niet thuis of op tijd op het werk is verschenen.

Plan moet voor preventieve werking zorgen HEUVELRUG - Na de zomervakantie wil de gemeente een ‘weekendarrangement’ invoeren. Dit houdt in dat als in het weekend sprake is van geweldpleging de geweldpleger wordt opgepakt en overgebracht naar het cellencomplex in Houten. Daar moet de geweldpleger tot en met maandagmorgen verblijven.

Ook tijdens Koninginnedag wordt het weekendarrangement in de gemeente Utrechtse Heuvelrug ingevoerd, dit is echter een incidentele toepassing van het weekendarrangement. Er is nog geen definitief besluit genomen over het weekendarrangement. Dit kan pas worden ingevoerd nadat het horecabeleid is vastgesteld. Dit vindt, naar verwachting, net voor of net na de zomer plaats. Een vastgesteld horecabeleid is ook een eis voor het kunnen invoeren van het weekendarrangement.

Het weekendarrangement staat in het Integraal Veiligheidsplan, IVP. Volgens burgmeester Frits Naafs en Willem van de Vliert, rayon- en wijkchef van de politie, slaan de acties uit het IVP aan. Zo neemt het aantal aangiften in de gemeente af. Het is volgens het tweetal nu de kunst om deze lijn samen vast te houden. In het eerste kwartaal van 2009 is het aantal inbraken echter gestegen. Op dit moment worden acties voorbereid om inwoners te waarschuwen.

advertentie
advertentie