‘Ware canonkoorts’

9 april 2009 om 00:00 Nieuws

Mieke Heurneman, cultuurhistoricus en auteur van het artikel, legt uit wat een canon precies is en wat er in (de provincie)Utrecht mee gedaan wordt. ‘....De Nederlandse culturele canon is ‘het geheel van belangrijke personen, verschijnselen en processen die samen laten zien hoe Nederland zich ontwikkeld heeft tot het land waarin we nu leven’. Een van de doelen van de ‘grote’ canon is het bevorderen van de historische kennis van jongeren en hoogleraar Frits van Oostrom had de fantastische taak de inhoud van die canon te bepalen. In vijftig ‘vensters’ wordt de geschiedenis van ons land helder vertelt en geïllustreerd. Die grote canon moeten we allemaal -zeker ouders met kinderen- in de kast hebben staan. En dat geldt natuurlijk ook voor onze eigen gemeentelijke canon. Maar alle overige producten van de canonkoorts?

‘Ware canonkoorts’ meldt het tijdschrift Oud Utrecht in haar laatste nummer. En inderdaad, sinds in 2006 de grote, nationale canon verscheen trachtte zo ongeveer iedere gemeente er zelf een te maken. Zin of onzin, kun je je afvragen. Wat de uitkomst ook is, die canons zijn inmiddels gedrukt en staan in de kast.

Regionale canon

Het artikel meldt dat ook ‘bovenlokale’ verbanden interessant zijn. Dat was voor Landschap Erfgoed Utrecht de reden voor de samenstelling van vier regionale canons. Ons gebied valt onder de canon van Zuidoost Utrecht. Uitgangspunt is en blijft de nationale canon en de samenstellers hebben per item bekeken ‘....of en hoe vensters uit de nationale canon ‘vertaald’ kunnen worden naar Utrecht. Een voorbeeld: de Pyramide van Austerlitz past prachtig in het venster over Napoleon en de Franse tijd. Op deze manier kun je locale/regionale onderwerpen ook voor een groter publiek ontsluiten.

Prachtig al die canons, maar het wordt toch een beetje oppassen voor de ware ‘Canonkoorts’.

Zeker lezen: Mieke Heurneman in Oud Utrecht nr. 2, april 2009.

Nicole van der Schaaf

advertentie
advertentie