Loes Dijkstra HR Management

2 april 2009 om 00:00 Nieuws

Dijkstra is jaren werkzaam geweest als personeelsadviseur bij grote en kleinere bedrijven. Ze kreeg in die tijd regelmatig te maken met conflicten in haar werkomgeving. Mede hierdoor is zij een mediation opleiding gaan volgen en is zij sinds januari van dit jaar geregistreerd als NMI Mediator (Nederlands Mediation Instituut).

DOORN - Tussen de bomen verscholen en recht tegenover de hoofdingang van het BNMO-gebouw is op nummer 81 van de Van Galenlaan Loes Dijkstra HR Management en Mediation gevestigd. Drijvende kracht achter dit éénvrouwsbedrijf is Loes Dijkstra.

door Marjan van den Dorpe

Mediation is in Nederland vanaf de jaren ‘90 van de vorige eeuw in opkomst en het schijnt in onze cultuur te passen. De Leidse Vredemakers behandelden in de 16e eeuw al zaken voordat er een rechter aan te pas kwam. Via de Franse Bureaux de Paix heeft zich dat vertaald in de vrederechter, die later kantonrechter ging heten.

Aan een mediator worden strenge eisen gesteld. Geheimhoudingsplicht, het verplicht volgen van nascholingscursussen en absolute onafhankelijkheid/ neutraliteit ten aanzien van de cliënt(en) zijn zulke eisen. Dijkstra: ,,Ik ga altijd met beide partijen te gelijk in gesprek. Mijn belangrijkste taak is héél goed luisteren en beide partijen de kans geven hún verhaal te doen. Ik moet er voor zorgen dat óók partijen weer naar elkaar gaan luisteren en elkaar gaan begrijpen. De bedoeling is dat mensen van hun standpunten kunnen afstappen en (gemeenschappelijke) belangen gaan zien. Partijen kiezen zelf samen voor de oplossing, het wordt ze niet door een ander opgelegd. Het belangrijkste is dat men uiteindelijk weer samen door één deur kan zonder dat er een rechter aan te pas gekomen is.” Wanneer gekozen wordt voor mediation, is de kans op succes groot met een slagingspercentage van maar liefst 75%.

Waar staan de letters HR voor? Dijkstra: ,,HR betekent Human Resourses. Ik gebruik liever de Nederlandse benaming P&O (Personeel en Organisatie). Dit is ook een onderdeel van mijn bedrijf. Ik adviseer en ondersteun bedrijven onder andere bij het aannemen van personeel (werving en selectie). Ik werk met een ‘strippenkaart’. Wanneer iemand gebruik wil maken van mijn diensten kost dat één of meerdere strippen al naar gelang de tijd die dat kost.”

Meer informatie op: info@ldhrm.nl, www.ldhrm.nl of via: 0343- 420116 / 06-25236156.

advertentie
advertentie