Ameronger schrijft bundel

Nieuws

Arjen Vaartjes uit Amerongen (50) werkt als docent/begeleider aan het ROC-ASA, Zorg en Welzijn, in Utrecht. Als freelance auteur en tekstschrijver heeft hij meerdere publicaties op zijn naam, bij uitgevers als Ten Have, SGO en Thieme.

‘De Uittocht’ vertelt verhalen over bevrijding AMERONGEN - De nieuwste verhalenbundel van Arjen Vaartjes is getiteld ‘De Uittocht’. Het boek bevat vertellingen over gewone mensen in bijzondere omstandigheden. Zij zoeken bevrijding uit ellende en trekken weg uit uitzichtloze situaties. De zeven beeldende verhalen zijn uit het leven gegrepen en erg geschikt om erover door te praten. In klassen, in gespreksgroepen met jongeren, en onder volwassenen.

door Manus van Gent

Vaartjes heeft theologie gestudeerd en daarna lange tijd gewerkt in jongeren- en welzijnswerk en in het pastoraat. Voor dit werk zat hij ook veel het buitenland. Sinds enkele jaren is hij studiecoördinator tweede jaar bij ROC bij de opleiding SMD.

In zijn betrokken omgang met jongeren ervaart hij veel problemen in de thuissituatie en in de directe sociale omgeving. Dit vindt hij terug in de onderlinge verhoudingen tussen de studenten op school. Daarover probeert hij de discussie aan te gaan en helpt de pupillen om zelf te werken aan oplossingen en een uitweg te vinden.

Vaartjes is getroffen door de ‘hardheid’ van de moderne maatschappij, denkend aan de ouderenzorg, de jongeren problematiek, de thuiszorg en de afnemende tolerantie. Vaartjes zelf is gehuwd met een Congolese, samen hebben zij vier kinderen.

De Uittocht

De verhalenbundel ‘De Uittocht’ omvat zeven verhalen, allen gerelateerd aan de zoektocht naar bevrijding; het bewust wegtrekken uit ellendige omstandigheden. Het loopt als een rode draad door alle vertellingen. Herkenbaar en daardoor bespreekbaar.

Na het lezen van de verrassende proloog ontdek je gaandeweg de relatie en parallellen tussen die verhaalfiguren en de toppersonen uit de proloog. Dit zijn grote namen en symbolen uit de wereldgeschiedenis, altijd op zoek naar vrijheid en een inspiratiebron voor velen. In de kleine verhaalpersonen, bescheiden en gewoon, herkennen we veel van die historische beroemdheden. In de epiloog komen we tenslotte ‘de vrouwen’ tegen als thema. Zijn die het, van wie we het uiteindelijk moeten hebben? Die ons zullen bevrijden en redden?

Vaartjes: ,,Met deze verhalen wil ik een bijdrage leveren aan het denken en praten over bevrijding. Het bewust vertrekken uit uitzichtloze situaties. Ik wil uitdagen om thema’s aan de orde te stellen, ook actuele, en te bespreken. In onderwijs, gespreksgroepen of als ‘ illustratie’ bij vieringen en bijeenkomsten.”

Het mooi geillustreerde boek wordt uitgegeven door Boekscout.nl te Soest en is in maart 2009 gereedgekomen. Het uitgeef-systeem is Printing on Demand, wat wil zeggen dat boeken gedrukt worden als er bestellingen zijn, particulier of boekhandel.

u Het boek is te bestellen op www.boekscout.nl of www.arjenvaartjes.nl.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 18 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30