Patiënt verzuipt!

Nieuws

In het eerste hoofdstuk legt Heidema in heldere taal uit wat er zoal ontbreekt in een belangrijke fase van de artsenopleidingen. Na het behalen van het doctoraal examen begint de tijd waarin de jonge arts co-assistent wordt en onder supervisie van een ervaren arts onder meer patiënten moet opnemen. ‘....Van de artsen waaronder ik werk moet ik het ook niet hebben. Er zou sprake moeten zijn van begeleiding. Maar daar is het systeem niet op ingericht. Het hangt vooral af van de welwillendheid van de arts of ik wel of niet zelf patiënten zie. Ik krijg weinig of geen reflectie en weet dan ook niet of ik het wel of niet goed doe’.

DRIEBERGEN - ‘Help de patiënt verzuipt’ is het verslag van een basisarts die haar beroep niet gaat uitoefenen maar als gevolg van een kinderwens en een chronische ziekte, geconfronteerd wordt met de onvolkomenheden van de medische zorg. De in Driebergen woonachtige Boukje Heidema is de auteur.

Heidema heeft haar twijfels, maar maakt toch haar studie geneeskunde af. Vervolgens krijgt zij een kind en wordt na de bevalling geconfronteerd met een communicatie storing in de medische wereld, die gelukkig geen schade oplevert voor moeder en kind. Erger wordt het wanneer Heidema enige tijd later een vervelende chronische ziekte krijgt; colitis ulcerosa, een chronische darmontsteking. Later komt daar ook nog diabetes (suikerziekte) bij en dit is voor de arts-patiënt een moeilijk te aanvaarden situatie. Heidema beschrijft haar martelgang langs de medisch-specialisten, haar omgang met de verpleegkundigen en de contacten met mede-patiënten tijdens haar ziekenhuisopnamen afwisselend in dagboek- en briefvorm. Dat maakt het lezen ervan soms verwarrend en af en toe zelfs langdradig. Maar de boodschap blijft helder: er wordt slecht gecommuniceerd in de medische wereld en meestal is de patiënt daar het slachtoffer van.

Help, de patiënt verzuipt is te bestellen op: www.mijneigenboek.nl

Nicole van der Schaaf

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 18 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30