Lage opkomst prik tegen baarmoederhalskanker

26 maart 2009 om 00:00 Nieuws

,,De GGD heeft het sterke vermoeden dat deze lage opkomst te wijten is aan allerlei verhalen die op internet circuleren over de eventuele schadelijke gevolgen van deze vaccinatie. Al deze verhalen berusten op foutieve informatie. Jaarlijks krijgen ruim 600 vrouwen in Nederland te horen dat ze baarmoederhalskanker hebben. Gemiddeld sterven er elk jaar 200 vrouwen aan deze ziekte. De vaccinatie, die nu gratis wordt gegeven, beschermt tegen twee typen van het virus die samen verantwoordelijkheid zijn voor 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker”, aldus Wil Hilgerson hoofd afdeling jeugd gezondheidszorg van de GGD midden Nederland.

DOORN - De GGD Midden-Nederland heeft donderdag 19 maart 181 meisjes van de 328 genodigden gevaccineerd tegen baarmoederhalskanker. Doorn heeft daarmee een opkomstpercentage van 55%. Dit is een zeer lage opkomst in vergelijking tot de 70% waar landelijk rekening mee is gehouden.

door Rob Verbraak

,,De totale vaccinatie bestaat uit drie prikken. De eerste vandaag, gevolgd door een prik in april en de laatste prik is in september van dit jaar. Meisjes die wel een oproep hebben gehad, maar vandaag niet geweest zijn, kunnen alsnog in april instromen om een eerste prik te halen. Alle vaccinaties vinden plaats in sporthal Steinheim in Doorn”, vervolgt Hilgerson.

,,Het viel reuze mee, je voelt er haast niets van. Vooraf heb ik met mijn huisarts overlegd die het nodig vond om aan deze vaccinatie mee te doen. Ook heb ik samen met mijn moeder onderzoek gedaan, onder andere via internet, naar alle verhalen die je hoort. Uiteindelijk heb ik gekozen om deel te nemen, omdat ik toch wil worden beschermd”, vertelt Brenda Renes, een van de opgekomen meisjes.

,,Vooraf had ik gehoopt op een opkomstpercentage van 70%, het percentage meisjes dat vanmiddag is langs geweest is toch wel enigszins teleurstellend. Ik hoop dat in april een groot aantal meisjes, dat vandaag niet is geweest, alsnog besluit om deel te nemen. Het is zo ontzettend belangrijk om beschermd te zijn tegen deze ziekte”, aldus wethouder Elisabeth van Oostrum, die zelf ook even langs kwam in de sporthal om met de medewerkers van de GGD en met de deelnemende meisjes van gedachte te wisselen.

advertentie
advertentie