‘Aanspring’ lampen op N226

Nieuws

Wethouder Jankees Salverda is blij met dit initiatief van de provincie. ,,Wij hebben hier al meermaals voor gepleit, dus we zijn er erg blij mee dat dit nu gebeurt.”

Fietspaden dynamisch verlicht HEUVELRUG - Langs de N226 tussen Maarsbergen en Leersum wordt dynamische fietspadverlichting aangebracht. Dit betekent dat de verlichting langs het fietspad aanspringt zodra er een (brom)fietser langskomt. Dat gebeurt in blokken van vijf lantaarnpalen tegelijk. Het gaat om het gedeelte vanaf 500 meter na de afrit van de A12 tot 500 meter voor Valkenheide. De planning is dat de werkzaamheden begin april klaar zijn.

door Paul Nolens

Nadat de fietspadverlichting is aangebracht, wordt de verlichting op de hoofdrijbaan weggehaald. Het kruispunt met de Maarnse Grindweg blijft verlicht. De lampen worden daar wel vervangen en de verlichting wordt dynamisch gemaakt, waarbij de hoeveelheid licht wordt afgestemd op de weersomstandigheden en het verkeersaanbod.

,,Dynamische verlichting bespaart energie en beperkt lichtvervuiling tot het minimum. Als alles goed geregeld is gaat de verlichting alleen aan als er mensen over het fietspad rijden en dus niet als er een auto over de hoofdrijbaan langskomt. Auto’s hebben geen verlichting nodig”, aldus Salverda. Het is de bedoeling dat in de toekomst meer trajecten op deze manier verlicht worden. Salverda: ,,De fietspaden tussen Maarn en Doorn, Langbroek en Doorn en Driebergen en Doorn staan ook hoog op het prioriteitenlijstje. Het is met name voor de sociale veiligheid. Er fietsen veel scholieren over die trajecten en op deze manier wordt die veiligheid verhoogd. Het is een afweging tussen natuur en sociale veiligheid. Op veel plekken is nu nog geen verlichting van de fietspaden. En op deze manier is het ook nog eens zo milieuvriendelijk als mogelijk.”

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47