Kaapse Kunsten.......

Nieuws

,

‘Het ontdekken van je innerlijke zelf’ De Kaap brengt de komende tijd, onder de noemer Kaapse Kunsten, cursussen en workshops in beeld, om zo de lezer een kijkje te gunnen. Deze week Awareness Through the Body (ATB).

door Marjan van den Dorpe

,Awareness throuth the body is een uniek programma bestaande uit oefeningen voor het (her) ontdekken van je innerlijke kern en het (opnieuw) leren gebruiken van al je zintuigen”, aan het woord is Marcelle van der Plas. Zij en haar zus Karin hebben zich in ATB verdiept en geven sinds ongeveer acht jaar daar workshops en lessen in.

ATB komt oorspronkelijk uit de internationaal gevormde stad Auroville in Zuid India. De grondleggers van deze methode zijn Alonka Mati en Joan de Sala. Zij ( yogadocent) en hij (fysiotherapeut) hebben hier al ruim 17 jaar onderzoek naar gedaan. Hun levendige lessen hebben geleid tot een krachtige, innovatieve methode voor zelfonderzoek en het vergroten van het bewustzijn.

Marcelle van der Plas (geeft lessen in body-awareness op de Stuifheuvel in Zeist en kinderergotherapie in haar eigen praktijk ‘Spelenderwijzer):,, Alles begon eigenlijk met een vraag over de zithouding van kinderen op school. Daar kan uiteraard op een technische manier naar gekeken worden, maar ook met de opzet om te achterhalen waarom een kind zo zit als het zit. Door op deze manier te kijken naar, bij voorbeeld, houding en gedrag van kinderen was ATB ontdekt. Op een speelse, aantrekkelijke manier wordt de basis van het opgroeiende kind verstevigd. Spelenderwijs ontdekt het zijn eigen grenzen, mogelijkheden en creativiteit. Tijdens de lessen (in een blok van 10 tot 15 lessen) is er naast aandacht voor dynamiek, ook veel aandacht voor de innerlijke rust van het kind. Uiteraard is ATB is ook heel geschikt voor volwassenen die inzicht willen krijgen in hun persoonlijke ontwikkeling en volwassenen die beroepsmatig met kinderen omgaan, zoals leerkrachten.” ATB is veel omvattend. Het gaat om je lijf, voelen, concentratie en aandacht houden bij datgene dat je aan het doen bent zonder afgeleidt te worden door iets in je omgeving. Het is een soort opvoedingselement. Enkele voorbeelden van oefeningen die gedaan kunnen worden: geblinddoekt een, op de grond uitgezet, parcours afleggen; met een beker vol met water of een brandende kaars een bepaald traject afleggen. Dat vergt uiterste concentratie en innerlijke rust. In de meivakantie komen De Sala en Mati naar Nederland (ook onze regio) om workshops te geven. Meer informatie hierover en over ATB op: www.awarenessthroughthebody.nl of tel.: 0343-510994.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47