Plezier staat voorop bij schildersduo Nederlof

Nieuws

,,Het is een uit de hand gelopen hobby”, aldus Johanna Nederlof. Beiden hebben al sinds hun jeugd veel getekend, soms met tussenpozen, maar pakten tien jaar geleden de penseel serieus op. ,,Ik kwam uit dienst met 55 jaar en zei toen dat ik kunstschilder werd”, vertelt Marinus Nederlof. ,,Hij ging een cursus volgen en ik wilde dat toen ook”, vult zijn eega aan.

MAARN - Een grote diversiteit aan schilderijen is deze week in De Twee Marken opgehangen voor de expositie van Johanna en Marinus Nederlof uit Maarn. De individuele hand van beide exposanten is duidelijk herkenbaar in het tentoongestelde werk. Deze expositie duurt tot eind april.

door Monique José Timmermans

Hoewel het vertrekpunt voor beide schilders dus min of meer gelijk is, ontwikkelen ze steeds meer een eigen stijl. ,,Dat moet ook, anders blijf je werken à la de juf.” Marinus Nederlof heeft een eigen atelier en schildert daar gedurende het hele jaar. Daarnaast is hij veel buiten te vinden. ,,Tijdens fietstochtjes door de omgeving maak ik schetsen met een paar herkenningspunten uit het landschap. Deze vormen de basis voor een schilderij dat ik thuis uitwerk. Wel herkenbaar, maar geen kopie van de werkelijkheid, je geeft er dan toch je eigen draai aan. Op foto’s staan te veel details, die gebruik ik nauwelijks om na te schilderen. Het meest werk ik tegenwoordig met aquarel. Dat leent zich het best voor het realistische schilderwerk dat ik maak.”

,,Juist aquarel is een materiaal dat ik weinig gebruik. De meeste van mijn schilderijen zijn in acryl, aquarel moet in één keer goed zijn. Bij acryl kun je er nog een keer overheen om iets te herstellen.”, vertelt Johanna Nederlof. ,,Ik werk heel veel buiten en bij open ateliers. Juist mensen zijn voor mij ook een belangrijk onderwerp. Alhoewel ik het niet vond passen om daarvan veel bij deze expositie op te hangen.”

,,Vaak ga ik met cursusgroepen naar buiten, hier of in Frankrijk. Het schilderij op de foto is echt mijn favoriet en daarin zie je ook de hand van Jan de Haas, de cursusleider, die me aanmoedigde kleur toe te voegen aan het groene landschap. Naast kleur zijn ook de zwarte lijnen kenmerkend in mijn werk. Mijn leukste schilderijen vind ik degene waarbij ik als ‘een kip zonder kop’ gewoon begon te schilderen.”

Info: tel. 0343-443685 (na 17 uur).

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47