Jubilerend koor Scherzando

19 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Al tijdens de repetitie maakt Scherzando indruk. Prachtig weerklinken de stemmen van het uit drieënveertig leden bestaande gemengde koor in de oefenruimte van Kerk de Bron, kritisch en gedreven geleid door dirigent Reinhard Findenegg (36). ,,Wij zingen altijd klassiek, maar proberen er wel altijd een Scherzando (‘grappige’ in het Italiaans; red.) noot aan te geven. Dat kan door tijdens een oratorium een beetje te acteren en ook de kleding aan te passen aan de rol die de solist heeft”, aldus Findenegg. De stukken die tijdens de twee concerten gezongen worden, liggen makkelijk in het gehoor. Onder begeleiding van organist Jan Raas worden onder meer werken van Gounod, Schütz, Fauré, en de Nederlandse componist Strategier vertolkt. ,,Samen met de Fransen zingen we het stuk van Schütz en een canon voor twee koren over een eigenwijze echo die in een put zit”, licht de dirigent toe.

Bijzondere samenzang met Franse bezoekers HEUVELRUG - 2009 Is een feestelijk jaar voor Scherzando uit Driebergen. Dit jaar viert het koor haar vijftienjarig bestaan met onder meer twee concerten, die samen met het Franse koor Jean Lamour uit Nancy uitgevoerd worden. De concerten zijn op donderdag 16 april in de Hervormde Kapel in Maarn en op vrijdag 17 april in de Grote Kerk in Driebergen. In november staat een Spaanstalig concert op het programma.

door Caro van den Berg

,,De koren Jean Lamour en Scherzando hebben een goede klik samen, zowel persoonlijk als muzikaal. Het is leuk om voor en met elkaar te zingen”, vertelt Heleen Keijzer die naast koorlid deel uitmaakt van de Nancy-commissie die het bezoek van het Franse koor regelt. Per toeval kwamen zij en haar man tijdens een vakantie de dirigent van Jean Lamour tegen. ,,Dat klikte zo goed dat nog dezelfde dag over een uitwisseling werd gesproken”, aldus Keijzer. Vorig jaar reisde Scherzando dan ook af naar Nancy om gezamenlijk met de leden van Jean Lamour in Frankrijk te concerteren.

Keijzer ziet ondanks de vele uren die ze in dit uitwisselingsbezoek steekt, uit naar het tegenbezoek van het Franse koor dat dit jaar precies vijfentwintig jaar bestaat. Naast de concerten staat ook een afscheidsavond en een bezoek aan de bollenstreek en de kust op het programma. ,,Dat vinden ze vast geweldig.”

Spaanstalig concert

Op 21 november wordt in het kader van het lustrum een Spaanstalig concert gehouden. ,,Hierin zullen we onder andere de Misa Criolla en de Navidad Nuestra laten horen. Deze keer met medewerking van de Argentijnse tenor Javier Rodriguez en z’n combo, die dan in Nederland op tournee zijn. Een mooi moment in het verschiet!”, aldus het actieve koorlid. Kaarten voor de concerten op 16 april in Maarn, en 17 april in Driebergen zijn voor €10,- te koop bij boekhandel Ribberink aan de Raadhuislaan in Maarn en bij boekhandel Baas aan de Traaij in Driebergen. Aanvangstijd is 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur). ,,We gaan ervan uit dat de zalen uitverkocht zijn, want dit zijn echt heel bijzondere concerten. Alleen al de echo die de koren gaan zingen is geweldig om te horen. Daar maakt Reinhard een echte act van”, besluit Keijzer.

advertentie
advertentie