Forse tik voor dames Volleer

19 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Enervo

Enervoploegen morsen punten; gelijkspel VCH HEUVELRUG - De spanning stijgt in de volleybalcompetitie. Volleer kreeg een gevoelige tik in de strijd om de tweede plaats met VTC (4-0). Enervo had het op papier makkelijk met degradatiekandidaten die op bezoek kwamen. De heren wonnen nipt van Warande (3-2). De dames lieten Vives 2 ontsnappen (2-3). VC Heuvelrug kruipt verder omhoog na de 2-2 puntendeling met NVC 8. De zitvolleyballers trokken naar Enschede en verloren van Twente ‘05 met 4-0.

Tegen het einde van de competitie is het geen voordeel om tegen laaggeklasseerde ploegen te spelen. Dat ondervond Enervo bij zowel de dames als de heren, die onnodige punten morsten.

De heren begonnen tegen Warande goed. Henk Hardeman: ,,Ook met wat rommelig spel hielden we Warande ruim achter ons (25-18), maar daarna ging bij ons de passing achteruit en liet de aanvalsopbouw het afweten. Warande kwam voor en ook al wisten we tegen het einde van de set nog langszij te komen, het was niet voldoende voor setwinst: 24-26.’’ Daarna speelde Enervo zijn beste set van de wedstrijd die in 25-16 eindigde. Hardeman: ,,We kwamen daarna in de vierde set op voorsprong, maar konden het niet afmaken. Warande hing aan het elastiek, maar gaf het niet op. Op 29-28 sloegen wij tweemaal in hun blok en werd het zomaar 29-31.’’ Enervo heeft inmiddels genoeg ervaring met vijfde sets om die te winnen. Maar ook deze set werd onnodig spannend. ,,We lieten Warande van 8-3 naar 12-12 terugkomen om toch met 15-13 te winnen’’, besloot Hardeman.

De dames begonnen zowel de eerste als de tweede set sterk met een goede servicedruk. Ook het afmaken in de aanval was goed verzorgd. Monique Dusée: ,,Er werd gevochten voor elke bal. Vives was een jong team met lange dames dus het blok moest worden omzeild. Dit lukte goed en zo haalden we de eerste twee sets binnen met 25-21 en 25-19.’’ Daarna lukte het niet meer het Vivesblok te passeren. In de derde en vierde set had Enervo ook meer moeite met de pass met als gevolg dat de aanvalsopbouw te wensen overliet. Enervo probeerde met wissels de bakens te verzetten. maar ook dat mocht niet baten. Vives trok de stand via 16-25 en 20-25 gelijk.

De vijfde set ging vrij gelijk op. Monique Dusée: ,,Chantal de Bree had een paar schitterende blokballen en we bleven daardoor lang gelijkwaardig aan Vives. Toch konden we de set net niet afmaken.’’ In een spannende finale greep Vives met 15-17 het bonuspunt, dat ze in de strijd tegen degradatie goed kunnen gebruiken.

Volleer

De wedstrijd tussen de dames van VTC Woerden en Volleer had als inzet de tweede plaats. Beide ploegen hadden evenveel punten. Een late wedstrijd op vrijdagavond ligt de Leersumse dames niet zo en dat was meteen al merkbaar. ,,We hebben de hele eerste set een lichte achterstand gehad en ook al werd het nog 23-23, het was, zoals het de hele wedstrijd zou zijn: net niet’’, constateerde coach Hans van Dijk. De eerste set ging met 25-23 verloren en daarna liet VTC Woerden Volleer twee sets kansloos: 25-19 en 25-16. Ondanks het feit dat Van Dijk zijn ploeg geen druk van te moeten winnen oplegt en Volleer wel bij vlagen strijd leverde, was het allemaal te wisselvallig om tegen een gemotiveerd VTC Woerden nog een set te winnen. ,,We kwamen er wel dichtbij, maar ook de vierde set ging, nu met 27-25, verloren. We zijn dus even afgehaakt en afhankelijk van de andere ploegen of we nog een kans hebben’’, besloot Van Dijk. ,,Het was een reële uitslag, die duidelijk heeft gemaakt waar we staan.’’

Zitvolleybal

Twee weken geleden had Volleer nog gestunt tegen Twente ‘05/Savico met een 1-3 winst. Maar Twente heeft daarna tweemaal Holyoke verslagen en liet zich niet opnieuw verrassen door de Leersumse kampioen van Nederland. Paul Harmsen: ,,Wij kunnen van Twente ‘05 winnen als we allemaal goed spelen en dat was deze wedstrijd niet het geval. Twente ‘05 was gewoon beter dan wij. Vooral de pass was bij ons onder de maat. Blokkerend konden we nog wel een vuist maken, maar dat alleen was niet voldoende voor een goed resultaat.’’ Hoewel Djoke van Marum, Martin Bluijs en Sjon Koot verrassend goed speelden, was dat niet voldoende om de rest van het team naar een beter niveau te tillen. Na kansloos verlies in de eerste drie sets (25-19, 25-20 en 25-20) had Volleer in de vierde set nog wel kansen, maar ook die set ging verloren, weliswaar na veel spanning en met 27-25. Het heeft geen gevolgen voor plaatsing bij de NK, dat is in elk geval verzekerd.

VC Heuvelrug

Omdat VC Heuvelrug de uitwedstrijd kansloos had verloren was Hans Bouman vooraf niet gerust geweest op het resultaat tegen NVC 8. Maar VCH speelde een goede wedstrijd. ,,Achteraf gezien hadden we misschien zelfs kunnen winnen, maar uiteindelijk waren we best tevreden over het verdiend behaalde gelijkspel.’’ De eerste set liep het allemaal voortreffelijk. VCH nam een ruime voorsprong en wist die tot het einde vast te houden (25-18). Daarna hielden de ploegen elkaar in evenwicht. Weliswaar nam VCH steeds de leiding, maar NVC had meer dan voldoende routine in huis om weer langszij te komen. Driemaal kwam de stand 23-23 op het scorebord. Bouman: ,,In de tweede en vierde set zat de scheidsrechter er op die stand naast en prompt sloegen we daarna keihard de bal in het blok van NVC. Dat kostte ons de set. Maar in de derde set hielden we het hoofd koel en was de winst met 25-23 voor ons.’’ En dus was het gelijkspel verklaard. ,,Zaterdag tegen Irene 4 zal het wel een stuk lastiger worden voor ons’’, besloot Bouman.