Hoofdrol voor de jongeren

19 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Lekker chillen, tafeltennissen, darten, tafelvoetbal of gamen: veel is mogelijk bij het jeugdhonk The Lounge. ,,Op woensdag- en donderdagmiddag van 16.00 tot 18.00 uur doen we in samenwerking met de Buitenschoolse Opvang (BSO) veel activiteiten gericht op de jeugd van 8 tot en met 12 jaar”, vertelt jongeren opbouwwerker Harro Wessels (29). Activiteiten als schaken, darten, tafeltennis, puzzelen of gewoon een film kijken zijn dan mogelijk. ,,We zijn nu aan het onderzoeken wat we nog meer kunnen doen. Hiervoor hebben we een bezoek gebracht aan drie basisscholen om te horen wat de kinderen hier zelf voor ideeën bij hebben. Wij vinden het belangrijk dat jongeren zelf ook een rol bij de opzet van het programma spelen, en dat ze naar ons toe komen om samen te kijken wat er gedaan kan worden”. Dit komt overeen met de visie van de stichting: Jongerenwerk is er voor jongeren, er kan niet gewerkt worden zonder hun inbreng. Door de jeugd erbij te betrekken sluiten de activiteiten aan bij hun wensen en behoeften.

,,Belangrijk om te horen wat er leeft op straat” LEERSUM - Met veel enthousiasme en nieuwe ideeën timmert het jongerenopbouwwerk van de Stichting Welzijn Utrechtse Heuvelrug aan de weg. Vanuit de participatiegedachte dat jongeren zoveel mogelijk actief betrokken zijn bij de jeugdactiviteiten, ligt er inmiddels een breed programma aanbod klaar.

door Caro van den Berg

Voor de oudere jeugd tot en met 18 is het honk op de woensdag en donderdagavond open van 19.00 tot 21.00/22.00 uur. Wessels legt uit dat ernaar gestreefd wordt om eens in de zes weken een disco voor de verschillende groepen te organiseren. ,,Deze disco’s draaien heel goed. Er kan geswingd worden, en vaak hebben we ook een dj die draait”.

Zelf honk opvrolijken

Op dit moment loopt een maatschappelijke stage project, (MAS), bedoeld voor Havo leerlingen van het Revius Lyceum. Eén van de onderdelen van dit project is: ,,Pimp the Lounge”. Bedoeling hiervan is dat het honk door de jongeren zelf wordt opgevrolijkt. Onder leiding van de opbouwwerkers wordt de deelnemers geleerd hoe ze dit moeten aanpakken. De leerlingen maken kennis met aspecten als vergaderen, notuleren en plannen. Andere onderdelen van dit project zijn het organiseren van een Lan of computer middag, en filmmiddagen. ,,Het gaat er niet om alleen maar op een stoel te gaan zitten, maar de hele activiteit van A tot Z te organiseren, inclusief evaluatie, planning en uitvoering”, licht Wessels toe.

Karten

Jongeren boven de 18 jaar worden ook bij het programma betrokken. ,,Bij sommige activiteiten als karten, vreugdevuren en voetbal, verhogen we de leeftijdsgrens. We vinden het belangrijk om ook deze groep te zien, en hun verhaal en hun wensen te horen”. Wessels hoopt op meer vrijwilligers: ,,Dan kan ik meer ambulant werk doen, en de straat opgaan. Want het is belangrijk om te horen en zien wat er leeft op straat, en de stem van de jongeren te horen”. Informatie en aanmelden bij Harro Wessels, telefoon 0653898127, www.swuh.nl. Het activiteitenprogramma boekje is te vinden op de honken en scholen.

advertentie
advertentie