Maat is vol voor omwonenden

12 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Omwonenden van het Trompplein spreken in de brief van: ,,rondscheurende auto’s, lawaai uit geluidsinstallaties en enorme rotzooi die achterblijft op week- als weekenddagen.” Eerder is tijdens een werkbezoek van B&W de situatie aangekaart waarbij volgens de schrijvers de burgemeester ferme taal heeft gesproken: ,,Een harde aanpak van het probleem zullen wij niet uit de weg gaan.” Voor de bewoners is de ‘de maat vol’. ,,De JOP is juli 2001 op tijdelijke basis geplaatst en de beloofde evaluatie heeft niet plaatsgevonden.” Inschakelen van de politie heeft in al die jaren niet tot een oplossing geleid. ,,Zij hebben slechts beperkte mogelijkheden om in te grijpen.”

Overlast jongeren in avonduren DOORN - In de raadscommissie Samenleving is maandag de jongerenopvangplek (JOP) bij de Twee Marken onderwerp van discussie. Omwonenden hebben bij Burgemeesterm, Wethouders en gemeenteraad de overlast die zij ervaren nogmaals onder de aandacht gebracht.

door Monique José Timmermans

Gevaarlijk

,,Los van de overlast is de verkeerssituatie levensgevaarlijk. De jongens scheuren over de straten, waarbij de één het rondje met de klok mee en de ander tegen de klok in rijdt. Je zal ze als fietser tegenkomen! Wie het laatst finisht, zorgt voor een krat bier en na afloop vliegen de flesje van vreugde in het rond.”, aldus een bewoner aan het ‘stratencircuit’.

Volgens Martin Jacobs (SP) is er sprake van nimby-gedrag (not in my backyard) en is de brief een gevolg van het verwijderen van de JOP’s in Doorn. ,,Ik wil de overlast niet bagatelliseren, maar zelf woon ik in Maarn en ik heb de jongeren niet op heterdaad kunnen betrappen. Ze zijn juist opvallend positief en niet moedwillig de omwonenden tot last. Ze klagen dat ze geen andere plek hebben om naar toe te gaan.” ,,7,5 Jaar overlast is lang en het is zorgelijk dat de politie de probleemveroorzakers niet kan betrappen.”, meent Nico Verbeek (BVH). ,,Hoe groot is het probleem en wat is er terecht gekomen van de woorden van de burgemeester?”

Georganiseerde hangplek

Ook Hans van Zetten (VVD) heeft ter plaatse gekeken en omwonenden gesproken. ,,Er is zeker een probleem als omwonenden hier uit angst voor represailles niet durven in te spreken.” Van Zetten vervolgt: ,,Vier palen met een dakje, twee bankjes en een uitgebrande prullenbak is geen JOP zoals genoemd in de visie van de gemeente. Die JOP is inpandig en een actieplek, de huidige JOP is een door de gemeente georganiseerde hangplek.” Bovendien vraagt Van Zetten zich af op welke wijze de gefinancieerde 8 uur jongerenwerk in Maarn wordt ingezet.

Volgens wethouder Elisabeth van Oostrum hebben solistische hangplekken niet de voorkeur, maar is er geen inpandige plek beschikbaar. ,,Er ligt een verzoek bij de stichting om wat te realiseren in Maarn. In het eerst relatief rustige dorp zijn nu enkele groepen hangjongeren actief.” Zij heeft de indruk dat een gesprek mogelijk is ,,Er waren geen spelregels die moeten er in onderling overleg komen.” Volgens haar werkt de jongerenwerker op straat, of dit echt 8 uur is weet zij niet.

advertentie
advertentie