Dieren in zorg bij Pets4Care

12 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Terwijl Retrievers Ruud en Sam zich na een fikse ochtendwandeling opmaken voor een uurtje luieren, vertelt klinisch pedagoge Benders over haar initiatief. ,,Mensen gaan makkelijk een verbinding aan met dieren. Hierdoor verloopt de begeleiding of behandeling beter”. Sinds 1992 biedt ze in haar praktijk psychologische hulp en haptonomische begeleiding aan voor kinderen en volwassenen. Vanuit haar passie en dierenliefde werkte ze hiernaast enkele jaren als vrijwilligster bij de Stichting Zorg Dier Nederland, en volgde een cursus haptonomie. Gaandeweg groeide haar belangstelling voor lichaamstaal tussen mensen, en tussen mens en dier. ,,Dieren vinden je altijd lief, dat is het grote goed van dieren”.

,,Je ziet hele mooie dingen gebeuren” DOORN - Geïnspireerd door de ervaringen met het inzetten van honden in haar eigen praktijk richtte Désirée Benders (46) een jaar geleden Pets4Care op. De organisatie biedt begeleidingsprogramma’s voor kinderen en jongeren met sociaal-emotionele problematiek of gedragsproblematiek. Daarnaast organiseert Benders cursussen voor mensen die met hun eigen huisdier bezoekteam willen worden en zorginstellingen bezoeken. Uit ervaring weet ze dat goede contacten tussen mensen en dieren veel positieve ervaringen opleveren. Voor de relaties tussen mensen onderling en die tussen mensen en dieren.

door Caro van den Berg

Professionaliteit

,,Kinderen gaan door de inzet van dieren vaak met veel plezier naar de sessies. Hierdoor verloopt de begeleiding of behandeling gemakkelijker. Mijn hond Sam is een deugniet die geneigd is over grenzen heen te gaan. Hij leest als het ware de lichaamstaal van minder weerbare kinderen. Ik leer de kinderen handgrepen aan om hiermee om te gaan. Via de hond kun je zo zelfverzekerder gedrag aanleren. Dat kunnen ze later op het schoolplein ook laten zien”. Ze benadrukt dat het belangrijk is altijd de vertaalslag naar menselijke relaties te maken. ,,Een dier is geen therapeut, of een wondermiddel, meer het kan een hulpmiddel zijn”. Voor Benders staan professionaliteit en plezier en waardigheid bij het dier voorop. Ze werkt dan ook volgens internationale kwaliteitscriteria. Samen met haar medewerkers geeft ze cursussen aan mensen die bezoekteam willen worden met hun eigen huisdier. ,,Zo’n cursus wordt in het voorjaar weer georganiseerd. Je ziet bij het bezoeken van zorginstellingen met dieren soms hele mooie dingen gebeuren. Zwaar dementerende mensen worden soms als het ware wakker. Wat begint met voelen, gaat over op herinneringen ophalen”, vertelt Benders bewogen. Ook op het verbeteren van motoriek kunnen de dieren een positieve invloed hebben. ,,Van een brokje geven, of met een bal spelen, tot een stukje wandelen. Het is leuker om met een hond te lopen dan alleen met je looprek. We gebruiken het dier, met alle respect en waardigheid die daarbij hoort, om ons zelf beter te verstaan”, legt ze uit.

uMeer informatie is te vinden op www.pets4care.nl/www.diereninzorgenwelzijn.nl of telefonisch 0611262971.

advertentie
advertentie