‘Geen nieuwe bedrijventerreinen’

Nieuws

Voorzitter van de FGH, Age van der Werf:,,In de structuurvisie heeft de gemeente geprobeerd alle functies die een gebied kan hebben te bedienen. Wij vinden dat er een keuze gemaakt moet worden.” De Heuvelrug is een gebied dat volgens de FGH fungeert als ‘groene long’ van de randstad. Van der Werf: ,,We moeten die functie omarmen en uitwerken door te kiezen voor natuurlijke recreatie en het beschermen van het gebied. Niet door met allerlei bestemmingsplannen voor bedrijventerreinen en woningbouw te komen.”

‘Gemeente moet lef tonen in structuurvisie’ HEUVELRUG - De Federatie Groene Heuvelrug heeft vrijdagochtend officieel gereageerd op de discussieversie van de structuurvisie ‘Groen dus vitaal’. Volgens de FGH is het positief dat de gemeente deze visie heeft opgesteld maar moeten er andere keuzes gemaakt worden.

door Paul Nolens

Alternatieve visie

De FGH heeft, vier maanden na de presentatie van ‘Groen dus vitaal’, een alternatieve visie opgesteld. Van der Werf legt uit waarom. ,,Ik wil vooropstellen dat wij het toejuichen dat de gemeente dit initiatief heeft genomen. Het zet aan tot nadenken over onze leefomgeving en dat is belangrijk.”

Na de presentatie van de gemeentelijke structuurvisie heeft de FGH zich intern beraad over hun antwoord. Van der Werf: ,,Wij zijn een groen gebied in de Randstad. De Heuvelrug moet een plek zijn waar mensen komen om te onthaasten. We zijn een van de groenste gemeentes in Nederland, laten we daar op inzetten.”

De FGH legt de nadruk dus op één hoofdfunctie. Om dit te bereiken heeft de FGH een aantal richtlijnen opgesteld, die de gemeente kan gebruiken als leidraad voor de definitieve structuurvisie. ,,Allereerst is er het nationale park. Het overige gebied kan de status van ‘provinciaal landschap’ krijgen. Dit biedt bescherming tegen aantasting van het landschap met zijn cultuurhistorisch erfgoed. De dorpen kunnen zich ontwikkelen tot vitale en markante kernen met woningbouw binnen de rode contouren. Het doorgaande verkeer moet om het gebied heen geleid worden om haar kwaliteit te beschermen. Als de bestaande bedrijventerreinen geherstructureerd worden is er nog voldoende bedrijfsruimte. Er hoeven dus geen nieuwe bedrijventerreinen bij te komen. Bovendien moeten de bedrijven gaan voor duurzame groene ontwikkelingen.”

Lef tonen

Van der Werf vervolgt: ,,We hebben een bijzonder groen gebied. Er moet lef getoond worden door daar voor te gaan. We moeten een gidsgemeente worden.” Het is nu afwachten wat de gemeente met de visie van de FGH doet. Het draagvlak dat het collectief van verenigingen heeft gecreëerd is groot. Veel verenigingen hebben de visie van de FGH ondertekend.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 6 uur geleden
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 30 jun, 13:31
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 30 jun, 11:45