Onnodig dierenleed frustreert

Nieuws

In 2008 is het aantal aangereden reeën met 105 gestegen ten opzichte van 2007, die extreme stijging kan Pater niet verklaren. Het probleem op zich is volgens de bezorgde boswachter wel te verklaren.,,De recreatiedruk in dit gebied neemt enorm toe, de reeën hebben steeds minder leefruimte en zoeken vanuit hun instinct naar een plek om rustig te kunnen leven. Daarbij moeten ze de weg vaak oversteken.” Bewustwording bij recreanten is volgens Pater van groot belang. ,,Mensen moeten gaan beseffen dat ze in het bos op bezoek zijn in het leefgebied van dieren. Er wordt in mijn ogen te veel aan de recreanten gedacht in het natuurgebied en niet aan de reeën.” Het woord recreëren stuit Pater eigenlijk al tegen de borst. ,,Het zou geen recreëren moeten heten maar ‘genieten van de natuur’. Als je wil recreëren dan ga je maar naar het Veluwemeer, in het bos moet je met respect voor de omgeving genieten.”

Extreem veel reeën aangereden LEERSUM/MAARSBERGEN - Het jaar is voor Kors Pater begonnen zoals het vorige jaar eindigde. En dat is in het geval van de valwildcoördinator niet positief. Sinds de oprichting van stichting Valwild in 2006 is de boswachter van landgoed Maarsbergen coördinator. Pater:,,Al het aangereden wild komt bij mij terecht. Bijna altijd gaat het om reeën. In 2008 zijn er in de provincie 329 reeën aangereden. Daarvan is ongeveer 60% verongelukt op de Heuvelrug.”

door Paul Nolens

De frustratie klinkt duidelijk door in het verhaal van Pater. ,,Natuurlijk is het frustrerend. Buiten het feit dat ik meer dan honderd keer per jaar mijn bed uit wordt gebeld vanwege een aanrijding is er gewoon sprake van onnodig dierenleed. Als een ree aangereden is, maar niet dood, dan moet ik hem afmaken. Er is niets erger dan een ziek dier afmaken.”

Het Leersumse veld is volgens Pater een van de plekken waar de verhouding tussen de recreatie en de bewoners van het bos volledig scheef is gegroeid. De ijspret van de afgelopen tijd was daar ook debet aan volgens de boswachter. ,,Het is logisch dat mensen willen genieten van het ijs, maar door de drukte op en rond de plas werd wel 25% van het woongebied van de reeën verstoord. Ik kan het mensen niet kwalijk nemen, want ze beseffen het natuurlijk niet. Het gebied zou ook veel beter beheerd moeten worden. Mensen moeten zich aan de toegangsregels houden en de beheerders zouden moeten toezien op het naleven van die regels.”

Voor het nieuwe jaar is Pater niet veel positiever gestemd.,,Ik hoop natuurlijk dat het beter wordt dan vorig jaar, maar het is nu halverwege januari en de teller staat alweer op twaalf, dat stemt me niet positief. We moeten iets aan de overpopulatie doen, de draagkracht is simpelweg niet toereikend voor het aantal reeën. Maar het begint allemaal met bewustwording van het probleem.”

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ gisteren
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48
Afbeelding
‘Fantastisch om mensen zo te zien genieten’ 3 aug, 07:30