Kerstverhaal met ‘vadertje Panov’ en EMM

Nieuws

Rond half acht begon het Kerkplein gezellig vol te lopen. Iedereen kreeg een programmaboekje met daarin een consumtiebon voor een gratis drankje. Vuurkorven stonden overal opgesteld. Even na acht uur zette EMM in en daarna begon Betty Webber met de voordracht van het verhaal over de wonderlijke Kerst van Vadertje Panov, die prachtig gespeeld werd door Lammert Hol.

LEERSUM - Een Kerstconcert en een kerstverhaal. ‘Anders dan anders’ noemde de voorzitter van de Harmonie van E(endracht) M(aakt) M(acht) het. Op het Kerkplein stond geen kerststal, maar een schoenmakerswerkplaats opgesteld. Daar werd door leden van de Darthuizer Toneelvereniging, met muzikale begeleiding van E.M.M., een prachtig kerstverhaal verteld en uitgebeeld.

door Marjan van den Dorpe

Het verhaal speelt zich af in het Rusland van begin vorige eeuw. ‘Panov is een oude schoenmaker. Hij heeft zijn vrouw verloren en heeft geen kinderen. Hij is moederziel alleen. Juist zo tegen Kerstmis voelt hij dit erger dan ooit. Nadat zijn werk, de 24e december, erop zit ging hij zitten en las in de bijbel het kerstevangelie.,,Waren Jozef en Maria maar bij mij gekomen. Ik had wél een plaatsje voor hen gehad”, denkt hij. Hij valt in slaap en droomt dat Jezus de volgende dag bij hem langs zal komen. De volgende dag tuurt hij verwachtingsvol uit het raam. Hij moet goed opletten want Jezus maakt zich niet bekend. Het wachten duurt lang. Ondertussen geeft hij een kopje koffie aan een oude, arme straatveger en roept hij een zwervende vrouw met een klein kindje binnen om zich te warmen aan de kachel. Hij geeft het kindje warme melk en door hem zelf gemaakte kleine schoentjes. De mooiste die hij ooit gemaakt heeft. Maar hij blijft onrustig. Jezus is nog steeds niet gekomen en het is al donker.’

Het toegestroomde publiek luistert aandachtig. Tussen de bedrijven door speelt EMM bekende kerstmuziek zoals: Noël, Hark The herald angels sing, Adeste Fideles en als afsluiter Ere zij God.

‘De nacht valt in het kleine dorpje. Vadertje Panov is teleurgesteld. Hij heeft Jezus niet gezien. Maar plotseling vult zijn kamertje zich met alle personen die hij geholpen heeft die dag. Hij hoort een stem die hem vertelt dat wat hij aan hen gedaan heeft, hij ook voor Jezus gedaan heeft! ,,Och, Hij is toch gekomen!”

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 6 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 23 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01